Svako ima svoj način, ali Darko Glišović iz sela Bresnica kod Čačka, to radi šablonski, od grudnog koša, preko leđa, vrata i niz kičmu.
Leto je došlo brzo kao i proleće, pa bi valjalo "obući" ovce u njihovo letnje "odelo". Danas je teško naći radnike rezače voća, ali je izgleda jednako teško i ovčarima kad je u pitanju čovek sa znanjem i opremom za šišašnje ovaca. Ovih dana, svoje znanje lako naplaćuje Darko Glišović iz čačanskog sela Bresnica.
"Čovek koji je imao mašinicu, dao mi je da probam i rekao slobodno je pozajmi, na kraju sezone mi je vrati, a sledeće godine kupi je sebi. Tako sam počeo", kaže Glišović i dodaje da ne zalazi u "tuđe" teritorije, ali je zbog svog poštenog rada tražen naširoko.
Primenjuje, takozvano, šablonsko šišanje ovaca.
"Prvo radim grudni koš, stomak, levu zadnju nogu, leđa, gornji deo vrata, 'svlači se' niz kičmu i zatvara se krug. Dok još ruka nije došla na svoje, treba mi oko pet minuta za ovcu. Međutim, tu ima i čišćenje papaka koje dodatno troši vreme."
Prošle godine je za dan na tri mesta ošišao 110 ovaca, a ove - videćemo koji će rekord biti, kaže. Otkrio nam je da nije svako grlo isto za šišanje, neko je teže, neko lakše, a šta je pravilo, pogledajte u video u prilogu:
Foto prilog
Tagovi
Autorka