Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pododbor za poljoprivredu
  • 20.08.2016. 13:00

Potrebna promena Zakona o pašnjacima

Skupštinski Pododbor za poljoprivredu, na IV sednici, doneo je Odluku da je potrebna promena Zakona o korišćenju pašnjaka i utrina. Zasada nije poznato da li će biti izmenjen samo sporni član ili će se menjati čitav Zakon.

Foto: bigstockphoto.com, Valoor
  • 174
  • 3
  • 0

Članovi skupštinskog Pododbora za poljoprivredu, su se na juče održanoj, IV sednici, usaglasili da bi Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje trebalo da bude promenjen. Oni su obrazložili, da je problematičan član u kojem piše da se pašnjaci ne mogu koristiti ni za šta drugo, niti je moguća prenamena ili gradnja na pašnjacima, osim ribnjaka...

Predsednik pododbora Milija Miletić je na sednici rekao da je to vrlo loše, te da pododbor predlaže da Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka selima stavi van snage jer postoji velika površina zemlje i veliki broj hektara zauzima zemljište koje se uopšte ne koristi.

Miletić je istakao da bi, u utorak, 23. avgusta 2016. godine, trebao da održi sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, na kojem će ga izvestiti o zaključcima sa ove sednice.

Pašnjake i utrine vratiti u nadležnost lokalnih samouprava

Prema rečima predsednika skupštinskog Pododbora za poljoprivredu, na ranije održanom sastanku u Ministarstvu finansija, zaključeno je da će problematični Zakon o pašnjacima biti stavljen van snage, a predloženo je da se sva ta zemlja vrati jedinicama lokalne samouprave uz saglasnost nadležnog ministarstva. Miletić nije precizirao da li će biti izmenjen samo sporni član ili će ceo Zakon biti stavljen van snage.

On je podsetio da su se članovi skupštinskog Pododbora za poljoprivredu usaglasili ranije da bi najnerazvijenije opštine Srbije trebalo da dobiju status povlašćenih kako bi imale iste uslove za bavljenje poljoprivredom koji važe i za one koje imaju problem sa otežanim uslovima rada.

Izvor: Pododbor za poljoprivredu - Skupštine Srbije

Foto: bigstockphoto.com, Valoor


Tagovi

Zakon Pašnjaci Utrine Skupština Srbija Pododbor za poljoprivredu Pojoprivreda Milija Miletić Ministarstvo