Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo u Sremu
  • 23.02.2018. 10:15

Povratak ovaca na padine Fruške gore

Fruška gora i Srem bi uskoro ponovo mogli postati ovčarski krajj, jer se ovce polako vraćaju na obronke te planine, u prošlosti poznate po odgoju ovih domaćih  životinja. Prema rečima ovčara, u narednom periodu će se mnogo truda uložiti u obezbeđivanje što kvalitetnijeg genetskog materijala, ali i povećanje stočnog fonda.

  • 762
  • 155
  • 0

Mada je reč o profitabilnom poslu, koji može da obezbedi pristojan život na selu, ovčarstvo je u Sremu dugo bilo zapostavljeno. Jedan od preduslova koji mora biti zadovoljen da bi se ovce vratile na vojvođanske pašnjake je kvalitetan ovčiji genetski materijal, zato što samo šampionsko poreklo garantuje dobro stado.

 

Prvoklasna grla za kvalitetno stado

 

Kako sada stvari stoje, a prenosi RTVFruška gora i Srem će ponovo postati ovčarski kraj, jer se ovce polako vraćaju na obronke te planine, u prošlosti poznate po odgoju ovih domaćih  životinja. Prema rečima ovčara, u narednom periodu će se mnogo truda uložiti u obezbeđivanje što kvalitetnijeg genetskog materijala, ali i povećanje stočnog fonda. Nadu u bolju budućnost za stočarstvo budi i to što se sve više mladih u selu Ležimir, kod Sremske Mitrovice, vraća starom običaju držanja ovaca. Porodica Vlaškalić trenutno poseduje oko 60 grla. Kako ističu, cilj im je da dođu do što boljeg kvaliteta u oborima, pa zato kupuju prvoklasna grla za priplod.

 

Edukacija i redovno informisanje veoma važni

 

U Udruženju ovčara u Ležimiru naglašavaju da je veoma važna edukacija odgajivača i redovno informisanje o novim načinima odgoja. Oni dodaju da će to biti jedna od glavnih tema na godišnjoj skupštini odgajivača tog Udruženja, na kojoj će biti postavljeni ciljevi za naredni period.

 

Cena korektna, naplata spora

 

Ovčari dodaju da je cena ovaca od 280 do 300 dinara po kilogramu korektna. Ipak, oni tvrde da se problemi najčešće pojavljuju pri naplati, koja je dosta spora. Međutim, kada je reč o pratećim poslovima, poput prodaje vune, oni kažu da zbog trenutnog stanja na tržištu nemaju interesa da se time bave.

 

Foto: Andrew Patrick / Flickr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Fruška gora Genetski potencijal


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.