Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana teladi
  • 23.03.2024. 14:00

Pravilno hranjenje teladi od prvog dana - korak po korak

Postoje tri odvojene faze koje treba ispoštovati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 142
  • 39
  • 0

Kod ishrane teladi postoje tri odvojene faze - davanje kolostruma, napajanje i korišćenje kabaste hrane, kaže stručnjak za stočarstvo Nenad Vujčić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac.

"Prvu fazu čini napajanje kolostralnim mlekom, kao jedina zaštitna mera, a treba ga dati teletu najkasnije četiri sata po rođenju. U prvom danu daju se tri do četiri porcije od po 0,7 dcl do jedne litre mleka. Drugog i trećeg dana porcije su po 1 -1,5 litara", savetuje Vujčić.

Šta tele dobija kolostrumom?

Od četvrtog do sedmog dana, dodaje on, mleko se daje dva puta u toku dana u količini po dve do tri litre. Nakon toga, kravlje mleko vraća normalan sastav i može se isporučivati mlekarama.

U drugoj fazi - osam litara mleka dnevno

Druga faza ishrane teladi traje do 12. nedelje i u tom periodu tele se napaja punomasnim mlekom ili različitim mešavinama mleka.

"U tom periodu grlo konzumira oko osam litara mleka na dan u dva hranjenja. Od 14. dana telad moraju da imaju pristup vodi".

Od osmog dana starosti telad treba da imaju na raspolaganju kvalitetnu kabastu kao i koncentrovanu hranu. Oko 10. nedelje počinju da uzimaju jedan do 1,5 kg koncentrata dnevno, uz oko 0,5 kg sena, a količine mleka se smanjuju.

"Sa oko 12 nedelja starosti prestaje se sa napajanjem. U trećoj fazi telad već dobijaju uobičajenu hranu za goveda - seno, silažu, travu", kaže Vujčić.

Kako smo ranije pisali, pravilna ishrana teladi je veoma važna tokom prve godine. U suprotnom, tkivo vimena će nagomilavati masnoće brzo i kasnije će to imati negativan uticaj na kvalitet vimena što nije dobro za izdržljivost krave.

Najbolji način uvođenja suve hrane u ishrani teladi

Kako zaključuje Vujčić, veoma važno kod ishrane teladi je održavanje čistoće sudova i najbolji kvalitet hrane. Kod grupnog držanja teladi preporuka je da se kod teladi spreči međusobno uznemiravanje kako bi grla na miru pojela svoj obrok. U to vreme, svakom teletu treba omogućiti uzimanje koncentrata i sena. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Telad Ishrana teladi Nenad Vujčić Poljoprivredne savetodavne i stručne službe PSSS Požarevac


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".