Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana životinja
  • 27.09.2017. 14:00

Predavanja o bezbednoj ishrani i skladištenju

Suša je uticala na to da se veća pažnja pokloni prevenciji aflatoksina, pa će širom Srbije biti organizovana predavanja.

Foto: Hudolin Vjekoslav
  • 226
  • 14
  • 0

Predavanja o bezbednoj ishrani životinja i o sigurnom skladištenju kukuruza, kao i o načinima da se prepozna i spreči pojava aflatoksina, počela su u Sremskoj Mitrovici. Uprava za veterinu i za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede organizovaće ove događaje širom Srbije.

Mlečno govedarstvo

Predavanje je posvećeno stočarima koji imaju mlečna grla. Cilj je da hrana bude bezbedna, kako bi isti takvi bili i proizvodi, odnosno mleko.

"Predavanja se organizuju na preporuku Komisije za ocenu stanja kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu. Želimo da sprečimo da se ponovi 2012. godina, a u tome će poljoprivrednicima pomoći stručnjaci", kaže za Novosti Nenad Milojević, načelnik Fotosanitarne inspekcije.

Preporuka je da se razdvoje berbe iz 2016. i 2017. godine, kako ne bi došlo do mešanja. Klipovi moraju da budu suvi, pre skladištenja.

Rizik sušne godine

Sušna godina bi mogla da izazove pojavu raznih mikotoksina na klipu kukuruza kod silaže, pa će poljoprivrednici kroz edukaciju biti obučavani šta može, a šta ne može da uđe u lanac ishrane.

"Edukacije će se održavati širom Srbije, kako bi se uticalo na svest stočara, da bi znali šta se može davati kao dobra i bezbedna hrana", rekla je direktor Uprave za veterinu Emina Milakara.

Foto: Hudolin Vjekoslav


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nenad Milojević Emina Milakara Hrana Aflatoksin Kukuruz Mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.