Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 03.12.2024. 16:00

Predstavljen novi stabilizator silaže koji deluje već nakon dva sata

Ovakav proizvod trenutno ne postoji nigde na svetu, čak ni sličan njemu, ističu iz kompanije Patent Co. koja je svoju inovaciju predstavila u Rovinju na 47. međunarodnom simpozijumu mlekarskih stručnjaka.

Predstavljen novi stabilizator silaže koji deluje već nakon dva sata
Foto: Patent Co.
  • 1.611
  • 127
  • 0

Ako je pravilno spremljena i konzervisana, silaža ima vrlo visoku svarljivost. Tako pripremljena morala bi dug period ostati kvalitetna i ne sme da postane pogodan posrednik za razmnožavanje mikroorganizama. 

Ipak, i kod ovako kvalitetno spremljene, može se javiti jače zagrevanje u silosu, a u letnjim mesecima i pojava naknadne fermentacije i veliki gubitak energije. Stručnjaci upozoravaju da ne dozvolite da silaža od vredne i profitabilne krme postane opasnost za stoku, a preko nje i za ljude.

Upravo zato, u saradnji sa dr.Aleksandrom Ivetić, kompanija Patent Co. je u svoju ponudu uvrstila inovativan proizvod - Stabilizator silaže koji donosi veliki napredak u proizvodnji, hranljivoj vrednosti i njenom ukupnom kvalitetu.

Brzo uklanja vazduh, deluje 50 puta brže od postojećih tehnika

Iz kompanije ističu kako ovaj izum omogućava brzo izbacivanje vazduha iz biljne mase koja se silira za samo dva sata, što je 50 puta brže od postojećih tehnika.

"Brzo uklanjanje vazduha iz silaže tokom skladištenja i najkraće moguće izlaganje tokom upotrebe u ishrani dva su važna faktora koji određuju kvaliteu i očuvanje njene hranljive vrednosti", pojašnjavaju i dodaju da su glavni problemi dobrog siliranja postizanje niže pH vrednosti i brzo uklanjanje vazduha iz silažne mase na siguran način, a da je upravo to cilj ovog proizvoda.

"Ovakav proizvod trenutno ne postoji nigde na svetu, čak ni sličan njemu", istakli su.

Smesa je, kažu, sigurna za ljude i životinje, kao i za životnu sredinu. Sadrži mešavinu dodataka hrani za ljude i životinje, koja je odobrena u EU, a pruža siguran i efikasan način očuvanja silaže od štetne oksidacije vazduhom i stvara sigurno okruženje za razvoj bakterija mlečne kiseline, koje su već prisutne na epifitskoj mikroflori biljaka, bez dodavanja inokulanata bakterija mlečne kiseline (BMK).

vd
Kako deluje Stabilizator silaže

Ističu kako deluje na nekoliko načina: smanjuje razgradnju proteina, obnavlja sadržaj suve materije u masi silosa, produžuje aerobnu stabilnost zbog niže pH vrednosti i većeg sadržaja mlečne i sirćetne kiseline u poređenju sa kontrolnom silažom.

"Hranljiva vrednost silaže je očuvana i kao takva komponenta u ishrani stoke na mlečnim i mesnim farmama omogućava veću proizvodnju." 

Koji je problem kod dodavanja aditiva?

Stabilizator silaže ima širok spektar primene u siliranju, od ratarskih kultura do nusproizvoda prehrambene industrije.

"Trenutno stanje tehnike ogleda se u upotrebi bioloških ili hemijskih dodataka u siliranju biljaka, a biološki aditivi su najčešći na tržištu. Najčešće su to inokulanti različitih sojeva heterofermentativnih i homofermentativnih BMK", ističu stručnjaci iz Patenta. 

Dodatno pojašnjavaju da, kako bi se efikasno očuvala silirana zelena masa biljaka i smanjio gubitak nutritivne vrednosti silosne mase, vodeće biotehnološke kompanije proizvode mikrobiološke aditive sa izuzetno visokom koncentracijom kolonija BMK. Na primer, broj kolonija BMK u takvim proizvodima je 1*1011CFU (jedinica za formiranje kolonija), a za siliranje 10 tona zelene mase potrebno je dodati samo 10 g takvih aditiva. 

Međutim, naglašavaju kako je zajednička karakteristika ovih aditiva da ne isključuju početnu aerobnu fazu siliranja, gde dolazi do gubitka nutritivne vrednosti siliranih biljaka. Ova početna faza siliranja naziva se i faza disanja biljaka jer je prisutan kiseonik (naziva se "zarobljeni kiseonik") koji ne dopušta BMK da rastu i budu aktivne. Tokom tog razdoblja razvijaju se nepoželjni mikroorganizmi koji dovode do kvarenja. Na taj način, postojeći proizvodi "čekaju" i neaktivni su prvih 1-3 dana (zavisno od tehnike siliranja koja se primenjuje u praktičnim uslovima na farmi), odnosno dok se ne potroši kiseonik u masi silosa i ne postignu anaerobni uslovi okoline. Ova činjenica čini veliku razliku u komercijalnoj primjni aditiva za siliranje.

Kakve je rezultate pokazala upotreba Stabilizatora silaže?

Ovaj proizvod je korišćen u eksperimentima na brojnim farmama u Španiji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Rezultati su pokazali kako biljna masa tretirana ovim proizvodom ima lepu aromu, zelenu boju i prijatan miris tokom siliranja, što je dovelo do povećane dobrovoljne konzumacije hrane kod životinja hranjenih takvom silažom na farmama. 

Upravo je farma muznih krava porodice Šmidt u Palešniku, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Hrvatskoj, jedno od poljoprivrednih gazdinstava na kojima je testirana i dokazana prednost siliranja ovim izumom.

Proizvod je, ponosno ističu, ove godine u Rovinju predstavljen na 47. međunarodnom simpozijumu mlekarskih stručnjaka. Patent za stabilizator silaže nagrađen je brojnim nagradama na međunarodnim takmičenjima i izložbama inovacija u Kanadi, Mađarskoj, Poljskoj, Koreji, Kini i drugim zemljama. Dobitnik je Nacionalne nagrade WIPO-a ((The WIPO National Award for Inventors).) za pronalazače od strane Svetske kancelarije za intelektualno vlasništvo WIPO-a u Seulu u Koreji 2021. i Srbiji 2024. godine. 

Pogledajte kako primena stabilizatora silaže izgleda u praksi:

Za više informacija o proizvodu, obratite se kompaniji Patent Co. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Stabilizator silaže Silaža Patent Co. Inovacija Nagrađen proizvod


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Patent Co.

Vlade Ćetkovića 1A, 24211 Mišićevo, Srbija
tel: +38124 4 760 001, fax: +38124 4 760 161, e-mail: info@patent-co.com web: http://www.patent-co.com/hr