Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mučenje bikova
  • 13.06.2019. 16:00

Prekinuta gotovo 500-godišnja tradicija: Zabranili festival Toro de la Vega

Radi se o vrlo bizarnoj tradiciji u severnozapadnoj regiji Castilja Leon, u kojoj učestvuju muškarci, a svodi se na to da mlade bikove ubadaju strelama i kopljima, na kraju ih izbodu, a pre toga im na živo seku rep.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 240
  • 119
  • 0

Tradicija duga gotovo 500 godina nedavno je prekinuta u Španiji. Naime, španski Vrhovni sud doneo je istorijsku presudu kojom se zabranjuju sve aktivnosti vezane za mučenje bikova na festivalu "Toro de la Vega". 

Radi se o vrlo bizarnoj tradiciji u severnozapadnoj regiji Castilja Leon, u kojoj učestvuju muškarci, a svodi se na to da mlade bikove ubadaju strelama i kopljima, na kraju ih izbodu, a pre toga im na živo seku rep. Osobi koja bi ubila stradalu životinju, ceromonijalno je dodeljeno koplje i medalja. 

Zbog pritiska španskih organizacija za dobrobit životinja kao što su PACMA i PETA, 2016. godine regionalna vlada zabranila je ubijanje bikova na festivalu. Međuti, ubrzo nakon ove revolucionarne odluke, Gradsko veće Tordesillasa žalilo se Vrhovnom sudu. Navodno, nije bilo razloga zabraniti ubistva.

Ovaj put španski Vrhovni sud odbacio je žalbu i okončao gotovo 500-godišnju tradiciju mučenja životinja. Taj se uspeh, kako piše PETA, smatra prekretnicom u kontekstu dalekosežnog pokreta koji se širi čitavom Španijom. Naime, sve više i više ljudi ne želi prisustvovati festivalima i drugim događajima gde se bikovi muče u ime zabave. 

Raskrinkani: Na farmi koja proizvodi mleko za veliku korporaciju okrutno mučili telad

Tako je već preko 100 gradova u Španiji već zabranilo borbe sa bikovima. Prema istraživanju, 80% Španaca koji su poznati po tradicionalizmu, je protiv ovakvih događanja. Jedan od takvih festivala naziva se "bik u plamenu" (bull on fire). Radi se takođe o viševekovnoj tradiciji koja se održava drugog vikenda u novembru. Muškarci dokazuju svoju hrabrost izazivajući bika tako što mu glavu i rogove pokrivaju katranom (koji predstavlja lošu sreću). Nakon toga mu pale rogove, a bik ugine u agoniji. 


Tagovi

Mučenje bikova Toro de la Vega Castilja Leon Tradicija Festival PETA Borbe sa bikovima


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.