Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premija za mleko
  • 10.11.2022. 17:00

Premiju za mleko dobili proizvođači Centralne Srbije, ali ne i Vojvodine?

Da isplata premije nije ista za sve proizvođače prvi je javno ukazao Vukašin Baćina, proizvođač iz Jaše Tomića. Pre nedelju dana je kazao da su, za razliku od vojvođanskih proizvođača, premiju dobili proizvođači u centralnoj Srbiji, a to je i pre dva dana potvrdio.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 366
  • 124
  • 0

Premije za proizvodnju mleka, koje isplaćuje država, a koji se isplaćuju preko mlekara s kojima sarađuju proizvođači biće, kako je dogovoreno nakon protesta poljoprivrednika, za drugi, treći i četvrti kvartal ove godine 15 dinara po litri. Pravo na te premije imaju svi proizvođači. Međutim, dinamika isplate više nije ista za sve pa se tako, za razliku od stočara u užoj Srbiji, farmerima u Vojvodini duguju premije za drugi i treći kvartal, jer je država premije isplatila mlekarama u užoj Srbiji, ali ne i onima s područja Vojvodine, istražuje Hrvatska riječ.

Na poljoprivrednij farmi Vuković u salašima Gradina kraj Sombora dnevno se Somboledu isporuči oko 250 litara mleka. Uz cenu od 53 dinara koju dobijaju za mleko ekstra klase, ovim proizvođačima pripadaju i premije od 10, odnosno sada 15 dinara po litri isporučenog mleka.

"Do sada nam je isplaćena premija za prvi kvartal, odnosno za prva tri meseca. Poslednjih godina te isplate bile su redovne tako da smo zatečeni ovim kašnjenjem. U godini suše, kada je smanjena proizvodnja stočne hrane, premija za mleko značajna je za nas. Mi smo na našem gazdinstvu ta sredstva obično koristili za plaćanje veterinarskih usluga, sada nama duguju, a mi veterinarima", kaže Tomislav Vuković.

Novac koji se uplaćuje mlekarama

Da isplata premije nije ista za sve proizvođače prvi je javno ukazao Vukašin Baćina, proizvođač iz Jaše Tomića. Pre nedelju dana je kazao da su, za razliku od vojvođanskih proizvođača, premiju dobili proizvođači u centralnoj Srbiji, a to je i pre dva dana potvrdio.

"Država je pre mesec dana isplatila premije za mleko mlekarama iz centralne Srbije - Imleku i Ubu i manjim mlekarama, dok Somborska mlekara, Mlekoprodukt iz Zrenjanina i Pančevačka mlekara još nisu dobile novac za premiju koje treba da podele proizvođačima. Dva kvartala nam nisu plaćena", ukazuje Baćina.

Duguje se stočarima, stočari veterinarima

Prema njegovim rečima, mlekare ucenjuju poljoprivrednike otkupnom cenom mleka, koja je daleko od 80 do 100 dinara, koliko bi trebalo da bude.

"Trgovinski lanci najviše zarađuju u lancu proizvodnje i prodaje mleka. Sledeći su prerađivači, dok smo na gubitku jedino mi poljoprivrednici", kaže Baćina.

Na pitanje je li moguće da su vojvođanske mlekare dobile novac, a da nisu isplatile proizvođače, odgovara da to nije moguće.

"Novac se uplaćuje mlekarama, a one imaju 48 sati rok da isplate stočare od kojih otkupljuju mleko", uverava Baćina.


Tagovi

Premija za mleko Isplata Vukašin Baćina Tomislav Vuković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić