Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 09.04.2018. 17:00

Preventivom protiv šepavosti ovaca

Bolest šepavosti ovaca najčešće se javlja kao posledica loših uslova držanja, nemarnosti i zapostavljanja ranih znakova problema sa papcima. Stručnjaci napominju da početne znake oboljenja, crvenilo kože u međupapčanom delu ne treba zanemarivati, jer bolest može da uznapreduje i izazove uginuće ovce.

Foto: Flickr / James Bowe
  • 1.067
  • 73
  • 0

Šepavost ovaca je oboljenje koje se najčešće javlja kao posledica loših uslova držanja, nemarnosti i zapostavljanja ranih znakova problema sa papcima. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Svetislav Marković, papci su podložni povređivanju, koje dovodi do infekcije mekog tkiva papaka i pojave šepavosti. Prema njegovim rečima uzročnici ove bolesti su mikroorganizmi nastanjeni u sredini bez kiseonika (mokra prostirka), a glavni prouzrokovač je bakterija Fuso-bacterium necrophorum.

Ne zanemarivati rane znake šepavosti

Šepavost se kod ovaca razvija za 10-14 dana. Marković napominje da su rani simptomi te bolesti pojava crvenila kože u međupapčanom delu, blaga natečenost i skoro primetno hramanje. On dodaje da ukoliko se ne primeti na vreme dolazi do nekroze tkiva, odvajanja rožine od tkiva, nekroze i pojave neprijatnog mirisa. U tom slučaju životinja počinje jako da šepa, a u slučaju da se bolest proširi na ostale noge, ovca pase klečeći na prednjim nogama, zatim ležeći, sve manje pase, slabi, mršavi i ako bolest uznapreduje, proširi se na kosti izazove upale, kasnije sepsu i neminovnu smrt.

Šta činiti da ne dođemo u ovu situaciju?

Da bi ovčari mogli da se bore protiv te bolesti, veoma česte u našim krajevima, kako naglašava Marković, mora da se utvrdi koji su uslovi i pojave potrebni da bi se ona pojavila. Potom treba preduzeti sledeće mere u cilju njenog suzbijanja:

  1. obratiti pažnju pri kupovini ovaca, jer je kupovina jedan od najčešćih načina kojima se ta bolest prenosi. Pri kupovini treba obavezno pregledati papke. Zdrav papak mora biti neoštećen, bez lezija, otvora, neprijatnih mirisa, sjajan, dobro srastao sa mekim tkivom;
  2. Higijena objekta - Tor ili štala moraju biti na oceditom mestu sa redovnom zamenom prostirke i održavanjem sredine suvom. Vlažna sredina je idealno mesto za razvoj šepavosti, što se najbolje vidi u godini kada imamo mnogo padavina. Tada je intenzitet pojave tog oboljenja najjači;
  3. Razdvojenost zdravih i obolelih jedinki je obavezan vid preventivnog delovanja. Ako u stadu imamo neke obolele jedinke ili samo sumnjamo na mogućnost bolesti, takva grla treba odvojiti u karantin i lečiti, dok se ostale jedinke prate i po mogućnosti premeštaju i puštaju na druge pašnjake, a zajednički koridori se redovno tretiraju rastvorom nekog dezinficijesa.
  4. Povremeno proterivanje ovaca kroz kanal u kome smo rastopili 10%-ni bakarsulfat (plavi kamen) daje dobre rezultate u uslovima kada u blizini ima još stada ovaca i sumnjamo na mogućnost infekcije;
  5. Vakcinacije - U proteklih nekoliko godina na tržištu su se pojavile i vakcine (Poliovin i Quentodiz), koje doprinose sprečavanju nastanka šepavosti. Taj vid zašite svakako ne treba da zameni sve mere prevencije, jer i pored imunizacije neretko dolazi do proboja i nastanka bolesti.

Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Šepavost Veterinarstvo Stočarstvo Fuso-bacterium necrophorum Svetislav Marković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.