Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 05.01.2016. 08:00

Prodao krave - zasadio šljive!

Zašto se Oliver Pavlović iz sela Gornje Jarušice zarekao da više ništa neće gajiti što jede, pije, muče, rže i bleji?

  • 3.722
  • 1.083
  • 0

Farmeri koji se bave mlečnim govedarstvom u sve težem su položaju. Teško je i pobrojati sve one koji su u poslednjih desetak godina prestali da se bave tom proizvodnjom.

Zašto je Oliver rasprodao krave?

Oliver Pavlović iz sela Gornje Jarušice podno planine Rudnik bio je godinama uspešan farmer. Sve je to trajalo do 2008. kada je za samo godinu dana rasprodao svih 60 krava, koliko ih je bilo na muži.

"Novac koji sam stekao drugim poslovima ulagao sam u povećanje broja grla na farmi. Uz taj novac i onaj iz kredita sam došao do 60 grla na muži. Stalno sam govorio ocu da bi trebalo da prestanemo da svaštarimo i da uložimo u jednu proizvodnju. Dakle, od 2005. broj grla na farmi se uvećavao. Godine 2007. nakon plaćanja svih obaveza za tri radnika, stočnu hranu i veterinarske usluge, godišnje nam je ostajalo 3.000 evra. Dolazi 2008. godina i situacija poprima dramatičan karakter. Mleko pada sa 32 na 25 pa čak i na 22 dinara, evro odlazi sa 84 na 94 dinara, nafta sa 54 centa na skoro evro, koncentrat poskupljuje 20-30%. Preko noći iz dobitka odlazimo u gubitak", svedoči Pavlović.

Zarekao sam se da više neću ništa gajiti što jede, pije, muče, rže i bleji!

Više ništa što muče!

Za razliku od mnogih farmera koji su se nadali boljoj situaciji, Pavlović se što kroz kooperaciju, što kroz prodaju "oslobodio" grla. Iskustvo menadžera u poslu s naftom doprinelo je da u poslu napravi munjevit zaokret. Odluku koju je tada doneo i izjava koju je dao mogla bi da uđe u enciklopedije poljoprivrede u Srbiji koja će obrađivati period nakon 2.000.

Dakle, Pavlović kaže: "Zarekao sam se da više neću ništa gajiti što jede, pije, muče, rže i bleji!"

Od tada je prošlo sedam godina, a u međuvremenu su brojni farmeri odustali od te proizvodnje.

Izlaz u proizvodnji i preradi šljive

Oliver Pavlović se nije odrekao poljoprivrede već se okrenuo voćarstvu. Posadio je šljive. Kaže da su mu plodove otkupljivali i za 40, ali i za 10 din/kg. Tada je odlučio da podigne sušaru.

"Sada imam poluproizvod i kakvu-takvu sigurnost. Ali je uvek prisutan strah da će iz ko zna kojih razloga stati izvoz na rusko tržište. Proširiću asortiman i proizvodiću džem, pekmez, kompot, slatko ali i rakiju. To su nekih 5-6 proizvoda sa kojima ću da pokušam da neutrališem "kritične tačke" u proizvodnji", kaže on.

Reformisati zadruge, svi u jedno udruženje - pa ako treba i politika!

Srbija ima 4.709 sela, a u 1.034 danas živi manje od 100 stanovnika. Sela nam izumiru pred očima pa je zanimljiv komentar Olivera Pavlovića iz sela Gornje Jarušice podno Rudnika da li i kako poljoprivreda može da ublaži taj negativan trend.

Čas štrajkuju ratari, pa onda stočari, pa sledeće godine malinari. Razjedinjeni smo.

"Bez ozbiljne reforme Zadružnog saveza i jačanja kooperativa teško će opstati mala gazdinstva. Zakone nam pišu birokrate koje nisu bili u proizvodnji. Svi poljoprivrednici bi morali da budu organizovani kroz krovno udruženje koje bi imalo legitimitet da pregovara sa vladom. Čas štrajkuju ratari, pa onda stočari, pa sledeće godine malinari. Razjedinjeni smo. Bar bi mogli da se okupimo oko 10 tačaka", kaže Pavlović.

Poslednje rešenje on vidi u političkom organizovanju poljoprivrednika. Kaže da nije logično da kod nas više od 2 miliona ljudi živi na selu, a da u skupštini Srbije nemaju bar 20-25 svojih predstavnika.


Tagovi

Oliver Pavlović Voćarstvo Stočarstvo Krave Šljive


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃