Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 14.02.2023. 10:30

Proizvođači mleka besni: Premija od 15 dinara nije povećanje nego prethodni iznos

Pošto država nije ispunila zahtev proizvođača da se premija po litru poveća sa deset na 20 dinara i regres po kravi sa 25.000 na 40.000 dinara - novi protest je izvestan, kaže Dejan Trajković iz Skorenovca kod Kovina.

Foto: Momčilo Karan
  • 247
  • 62
  • 1

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će država povećati premije za mleko sa 10 na 15 dinara, kao i da će biti uloženo najmanje još 50 miliona evra u povećanje stočnog fonda, kako bismo imali dovoljno mleka, piše Tanjug, a prenosi Toppress.

Obećano je i povećanje subvencija po kravi, sa 25.000 na 30.000 dinara, kao i da će država raditi i na većem uvozu junica.

"Proizvođači mleka su besni odnosom države prema toj grani poljoprivrede. Korekcija premije za mleko sa 10 na 15 dinara nije povećanje jer je u tom iznosu isplaćivana nekoliko meseci, pa je početkom ove godine smanjena. Sada bi, ako se ispuni to obećanje, bila samo vraćena na prethodni iznos", rekao je za Betu Dejan Trajković koji ima farmu od 330 goveda od čega je 160 mlečnih krava u selu Skorenovac kod Kovina.

Pošto država nije ispunila zahtev proizvođača da se premija po litru poveća sa deset na 20 dinara i regres po kravi sa 25.000 na 40.000 dinara - novi protest je izvestan, kaže Trajković.

"Premija za mleko nije cena mleka, nego podsticaj za genetsko unapređenje stočarstva koju isplaćuje država i mlekare ne mogu da je zloupotrebljavaju i smanjuju cenu mleka za taj iznos. Osim toga država bi taj novac mogla da isplati direktno proizvođaču, a ne da uplati mlekari, a ona proizvođaču i pri tome iskoristi priliku da smanji cenu mleka kao da su one isplatile premiju", rekao je Trajković.


Tagovi

Premija za mleko Subvencije po grlu Mlečno govedarstvo Dejan Trajković Aleksandar Vučić Mlekare


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...