Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna iz Velsa
  • 27.09.2020. 18:00

Proizvođači vune na kolenima - i njih "pokosio" COVID-19?

Korona kriza uticala je i na proizvođače vune u Velsu. Oni sada traže da njena upotreba bude prioritet u javnim zgradama i deo šeme izolacije koje podržava Vlada.

Foto: JumpStory
  • 139
  • 212
  • 1

Globalna pandemija virusa korona doprinela je i katastrofalnom padu potražnje za vunom planinskih ovaca, kao što su one iz Velsa - grubljeg runa koje se obično koristi pri izradi tepiha visokog kvaliteta. 

"Zatvaranje velikih hotela i brodova za krstarenje koji konstantno kupuju nove tepihe, pogodilo je proizvođače", kazao je za BBC, član uprave "British Wool"-a, Džon Dejvis.

Pala cena vune

Napomenuo je i da je prodaja zaustavljena još u početku pandemije, tačnije u februaru te da se taj sektor suočava sa ozbiljnim problemima zbog manjka potražnje.

Iz poljoprivrednog sindikata NFU Cymru upozoravaju da je cena vune pala i dodaju da bi njena upotreba trebalo da ima prioritet u javnim zgradama i bude deo šema izolacije koje podržava njihova Vlada.

Pale tone vune i bacaju je na deponiju, jer za nju nema kupaca

Sindikat je od države zatražio podršku i traže upotrebu proizvoda od domaće sirovine u javnim projektima.

"Oko 25 odsto onoga što proizvedemo prodajemo Kini, a to je tržište bilo zatvoreno. Bolja situacija nije ni na našem području", napomenuo je Dejvis.

Proizvođači traže da se koristi kao izolacija

Proizvođači ističu kako izolacija ovim materijalom smanjuje potrošnju energije i emisiju štetnih gasova. Najdžel Gervis, direktor kompanije "Ty-Mawr Lime", stručnjak je za izolaciju i napominje da moderne alternative ne odražavaju stvarnu cenu okoline, a vuna bi u tome mogla da ima veliku ulogu.

"Nastavljamo da sarađujemo s poljoprivrednom industrijom i učesnicima kako bismo pomogli da se ublaže uticaji COVID-19 i podržali njihovu dugoročnu profitabilnost i otpornost", poručili su iz Vlade. Takođe, kažu da će raditi na tome da vuna dobije značaj u građevinskom sektoru.

Podsećamo, Britanci su nedavno pokrenuli i kampanju "Save British Farming" kako bi onemogućili uvoz hrane s američkog tržišta koja je proizvedena po nižim standardima.

Pokrenuli akciju protiv uvoza hrane - kače transparente po kućama, farmama i mašinama

Plakati sa natpisima postavljali su na farme, kuće, vrtove i mašine sa ciljem da se takva hrana skloni sa polica njihovih supermarketa.


Tagovi

Vuna Vels Britanska vuna Ovce Ujedinjeno Kraljevstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.