• Govedarstvo
  • 05.11.2017. 17:00

Proizvodnja mleka na salašu

"Volim salaše i tamburaše, taj duh je u meni", kaže Srđan Čobić koji se bavi mlečnim govedarstvom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.036
  • 144
  • 0

Srđan Čobić se sa suprugom preselio na salaš nadomak Banatskog Monoštora i tu se bave ratarstvom i stočarstvom. Konkretnije rečeno, uljaricama i govedarstvom, koji su karakteristični za ovo područje.

"Volim salaše i tamburaše, taj duh je u meni. Ekonomski deo me takođe vukao ovamo. Imamo pet jutara zemlje oko salaša, dva jutra naša i nešto zakupa. Blizu je još nekih 10, 12 jutra koje radimo. Najviše sam se opredelio zbog krava, zbog ispaše", objašnjava Srđan zašto je odabrao salaš.

Proizvodnja mleka

Ima četiri steone junice i devet muznih grla, kao i sedam teladi. Prve krave kupio je sam, bez kredita i pomoći države, a sve druge su iz njegove proizvodnje.

Proizvodi mleko i sir, a ove godine je, zbog suše, samo količina smanjena - muze sedam krava i dobija oko 120 litara mleka.

"Jako je loša paša, pa im pomažemo sa silažom. U aprilu, maju bilo je 170 litara. Na silažu ćemo potrošiti ceo rod kukurza, a ostaće samo vagon klipa. Krave ćemo hraniti i koncentratom", kaže Čobić.

Dodaje da bi voleo da dobije podršku države, kada je reč o ovčarstvu, ali za sada još nije uspeo da dobije novac sa konkursa.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Srđan Čobić Banatski Monoštor Govedarstvo Salaš Mleko Sir


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi