Mlekarski sektor Evropske unije je ostao stabilan. Najviše je proizvedeno kravljeg mleka.
Proizvodnja sirovog mleka u Evropskoj uniji je tokom 2021. godine ostala stabilna, objavio je Eurostat. Farme su proizvele 161 miliona tona, što predstavlja povećanje od 0,7 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnoj količini, na kravlje otpada 155,2 miliona tona, ovčje tri, kozje 2,5 i bivolje 0,3 miliona tona.
Ovu stabilnost u proizvodnji od 0,4 odsto u odnosu na 2020. podržala je proizvodnja na farmama u Italiji gde je ostvaren rast od četiri odsto i Irskoj sa šest odsto. To je kompenzovalo pad u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji od po dva odsto.
Količina od 150,7 miliona tona isporučena je u mlekare, od toga 146,5 miliona tona kravljeg mleka. Ostatak se koristi direktno na farmama za proizvodnju niza svežih i prerađenih mlečnih proizvoda.
Kada su u pitanju mlečni proizvodi, mlekare su od 44,4 miliona tona punomasnog mleka proizvele 2,3 miliona tona putera i srodnih proizvoda.
Od 61,4 miliona tona punomasnog mleka i 16,4 miliona tona obranog proizvedeno je 10,4 miliona tona sira, dok je 23,2 miliona tona konzumnog mleka proizvedeno od 13,0 miliona tona punomasnog i 10 miliona tona obranog.
U ukupnoj EU proizvodnji konzumnog, Nemačka je proizvela 19 odsto, putera 20 odsto, zakišeljenih mlečnih proizvoda kao što su jogurti 29 odsto i sira 23 odsto, više nego bilo koja druga država članica.
Zajedno sa Španijom, Francuskom, Italijom i Poljskom čini oko dve trećine konzumnog mleka u EU 2021. godine.
Tagovi
Autorka