Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 18.11.2022. 18:00

Proizvodnja sirovog mleka u 2021. bila je stabilna

Mlekarski sektor Evropske unije je ostao stabilan. Najviše je proizvedeno kravljeg mleka.

Foto: Depositphoto/ALesik
  • 94
  • 31
  • 0

Proizvodnja sirovog mleka u Evropskoj uniji je tokom 2021. godine ostala stabilna, objavio je Eurostat. Farme su proizvele 161 miliona tona, što predstavlja povećanje od 0,7 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnoj količini, na kravlje otpada 155,2 miliona tona, ovčje tri, kozje 2,5 i bivolje 0,3 miliona tona.

Najveći deo isporučen mlekarama

Ovu stabilnost u proizvodnji od 0,4 odsto u odnosu na 2020. podržala je proizvodnja na farmama u Italiji gde je ostvaren rast od četiri odsto i Irskoj sa šest odsto. To je kompenzovalo pad u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji od po dva odsto.

Količina od 150,7 miliona tona isporučena je u mlekare, od toga 146,5 miliona tona kravljeg mleka. Ostatak se koristi direktno na farmama za proizvodnju niza svežih i prerađenih mlečnih proizvoda.

Mlečni proizvodi

Kada su u pitanju mlečni proizvodi, mlekare su od 44,4 miliona tona punomasnog mleka proizvele 2,3 miliona tona putera i srodnih proizvoda.

Od 61,4 miliona tona punomasnog mleka i 16,4 miliona tona obranog proizvedeno je 10,4 miliona tona sira, dok je 23,2 miliona tona konzumnog mleka proizvedeno od 13,0 miliona tona punomasnog i 10 miliona tona obranog.

U ukupnoj EU proizvodnji konzumnog, Nemačka je proizvela 19 odsto, putera 20 odsto, zakišeljenih mlečnih proizvoda kao što su jogurti 29 odsto i sira 23 odsto, više nego bilo koja druga država članica.

Zajedno sa Španijom, Francuskom, Italijom i Poljskom čini oko dve trećine konzumnog mleka u EU 2021. godine.


Tagovi

Eurostat Proizvodnja mleka Mlečni proizvodi Nemačka Sirovo mleko Konzumno mleko


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.