Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američke farme
  • 27.03.2024. 07:30

Ptičji grip otkriven u mleku, krave pokazale dva simptoma bolesti

Ova otkrića u mleku i mlečnim kravama pokazuju širok domet virusa, koji je utvrđen u jatima živine i sisarima širom sveta.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 215
  • 35
  • 0

U uzorcima mleka prikupljenim sa dve farme u Kanzasu i jedne Teksasu otkriven je virus ptičjeg gripa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), navodeći kako je test brisa goveda sa još jedne teksaške farme bio pozitivan. Nepasterizovani, klinički uzorci, koji su bili pozitivni na visokopatogen ptičji gripu, uzeti su od bolesnih grla, javlja Reuters.

Ova otkrića u mleku i mlečnim kravama pokazuju širok doseg virusa, koji je utvrđen u jatima živine i sisarima širom sveta. USDA, zajedno sa Agencijom za hranu i lekove (FDA) i Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), istražuje mlečna grla u Kanzasu, Teksasu i Novom Meksiku, koja su pokazala simptome bolesti, uključujući smanjenu proizvodnju mleka i slab apetit.

Pretpostavlja se da su divlje ptice prenele virus na goveda (Foto: Vedran Stapić)

Na osnovu otkrića iz Teksasa, pretpostavlja se da su divlje ptice, koje su širile virus globalno, virus prenele na stoku, navodi USDA, a dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju da je rizik od infekcije ljudi nizak. Američka vlada je saopštila da se mleko od bolesnih krava preusmerava ili uništava kako ne bi ušlo u zalihe hrane. Za mleko koje ulazi u međudržavnu trgovinu, sprovodi se proces pasterizacije koji uništava bakterije i viruse poput gripa, saopštila je USDA.

"U ovoj fazi nema zabrinutosti za sigurnost komercijalnog snabdevanja mlekom, ovakve okolnosti ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača", navodi agencija, dodavši kako to ne bi trebalo uticati ni na cene mleka ili drugih mlečnih proizvoda.

Grupacije američke mlečne industrije pozvale su uvoznike da ne zabranjuju ili ograničavaju isporuke mlečnih proizvoda zbog otkrivanja virusa.


Tagovi

Kanzas Teksas USDA Ptičji grip Virus u mleku Mlečna grla


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.