Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 02.12.2016. 13:30

Ptičji grip, realna opasnost

U Severnobačkom okrugu je zbog aktuelne situacije i moguće pojave bolesti ptičjeg gripa, održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

Foto: bigstockphoto.com/nimnull
  • 466
  • 159
  • 0

Na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zbog objektivne i realne opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga.

Dogovorene mere u slučaju pojave avijarne influence-ptičjeg gripa

U Severnobačkom okrugu je zbog aktuelne situacije i moguće pojave bolesti ptičjeg gripa, održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence, prenosi portal Subotica.

Načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković je na sastanku istakao da su svi organi pripremljeni da postupaju u skladu sa situacijom.

Bolest ptičji grip nije opasnost za ljude

"Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem Republičkog inspektora za veterinu, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama", rekao je Dragi Vučković. On je posebno naglasio da bolest nije opasna za ljude, već predstavlja opasnost za ptice i pernate životinje.

Ukoliko se bolest ptičji grip pojavi na teriroriji Srbije i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, preko Uprave za veterinu.

Prvi slučajevi ptičjig gripa tipa H5N8 u susednoj Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Foto: bigstockphoto.com/nimnull


Tagovi

Ptičji grip Avijarna influenca Severnobački okrug Dragi Vučković Uprava za veterinu Ministarstvo poljoprivrede Preventivne mere


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.