AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » Ptičji grip, realna opasnost

Ptičji grip, realna opasnost

Ptičji grip

Ptičji grip, realna opasnost

Datum: 02.12.2016. 13:30

Kategorija:

Stočarstvo

U Severnobačkom okrugu je zbog aktuelne situacije i moguće pojave bolesti ptičjeg gripa, održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

Na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zbog objektivne i realne opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga.

Dogovorene mere u slučaju pojave avijarne influence-ptičjeg gripa

U Severnobačkom okrugu je zbog aktuelne situacije i moguće pojave bolesti ptičjeg gripa, održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence, prenosi portal Subotica.

Načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković je na sastanku istakao da su svi organi pripremljeni da postupaju u skladu sa situacijom.

Bolest ptičji grip nije opasnost za ljude

"Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem Republičkog inspektora za veterinu, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama", rekao je Dragi Vučković. On je posebno naglasio da bolest nije opasna za ljude, već predstavlja opasnost za ptice i pernate životinje.

Ukoliko se bolest ptičji grip pojavi na teriroriji Srbije i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, preko Uprave za veterinu.

Prvi slučajevi ptičjig gripa tipa H5N8 u susednoj Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Foto: bigstockphoto.com/nimnull

Broj pregleda članka: 436; Uspešnost članka: 136.8

Tagovi: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinu, Ptičji grip, Preventivne mere, Avijarna influenca, Severnobački okrug, Dragi Vučković

Ključne reči članka: pticji, grip, realna, opasnost, veterinu, gripa, ukoliko, bolest, ptičjeg, opasnost, ptičji, ptičjeg gripa, ptičji grip


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.