Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 14.11.2016. 13:30

Ptičji grip se širi Evropom

U Nemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičjeg gripa u subotu. Bolest se proširila i u Švajcarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Holandiji, Danskoj i Hrvatskoj.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi
  • 1.258
  • 291
  • 0

Desetine hiljada novih sliučajeva ptičjeg gripa prijavljeni su u Nemačkoj, a bolest se rasprostire širom Evrope. Vlasti su kako prenosi DW zabrinute za situaciju koja može doprineti ekonomskim posledicima, a može uticati i na potražnju za živinskim mesom tokom predstojećih praznika.

Bolest se širi Evropom

U Nemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičjeg gripa u subotu. Bolest se proširila i u Švajcarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Holandiji, Danskoj i Hrvatskoj. Virusu H5N8 podleglo je oko 30.000 pilića u severnoj pokrajni Šlezvig-Holštajn u Nemačkoj. Vlasti napominju da su farme u području od tri kvadratna kilometra zatvorene.

Berlin je uspostavio kriznu menadžment grupu za rešavanje problema nakon izveštaja iz Austrije o pojavi virusa uz granicu s Bavarskom. Vlasti pozivaju na oprez. Istovremeno, Švajcarska je potvrdila broj uginulih ptica pronađenih duž Ženevskog jezera koje su bile zaražene virusom H5N8. Bern i Beč su odmah preuzeli korake kako bi sprečili dalje širenje bolesti, saopštile su vlasti.

Ljudi se ne mogu inficirati s H5N8

Ova posebna vrsta ptičjeg gripa u Evropu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Posle masovnog oboljenja divljih pataka, gusaka i labudova virus se proširio i na domaću živinu kao što su pilići i ćurke. Ptičji grip se lako širi među pticama, ali samo dve podvrste H5N1 i H7N9 mogu inficirati ljude.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi


Izvori

Deutsche Welle


Tagovi

Ptičji grip H5N8 Nemačka Švajcarska Austrija Danska Holandija Hrvatska Mađarska


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.