Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 07.11.2022. 18:00

Ptičji grip u Mađarskoj - stradalo 1.250 gusaka

Na dve farme utvrđeno je prisustvo patogenog soja virusa H5N1. Uvedene su i nove mere.

Foto: Depositphotos/dvoevnore
  • 67
  • 3
  • 0

Mađarska laboratorija Nacionalne kancelrije za bezbednost hrane Nebih potvrdila je prisustvo visoko patogenog virusa ptičjeg gripa na dve farme u okrugu Bač-Kiskun. 

Uzgajivač u mestu Bugac je u jatu od 450 jedinki primetio porast mortaliteta i simptome poremećaja nervnog sistema. U mestu Kiskunmajsa, 30 kilometara južnije, bolest se pojavila u jatu od 800 gusaka. Laboratorija Nebih je u oba slučaja potvrdila prisustvo podtipa virusa H5N1.

Zaražene guske su usmrćene. 

Ponovna pojava epidemije je rezultirala primenom novih mera koje se odnose na kretanje. Obavezno je držanje živine u zatvorenom prostoru na komercijalnim farmama u dva okruga. 

Određena je zaštitna zona u radijusu od tri kilometra oko zaraženih domaćinstava, kao i zona nadzora, koja se proteže i na teritorij Čongrad-čanadskog okruga.

U ovim oblastima, a na područjima koja nisu zahvaćena ograničenjem, zabranjeno je unošenje i prevoz živine. Izuzetak je transport za hitno klanje. U tom slučaju je obavezno 72 sata ranije poslati 20 kloakalnih i 20 faringealnih briseva u Nebihovu dijagnostičku laboratoriju. 

U više okruga, za komercijalne farme vredi pravilo držanja živine u zatvorenom prostoru. Na drugim, manjim domaćinstvima se preporučuje hranjenje i pojenje na natkrivenom mestu, kako hranilice i pojilice ne bi došle u dodir s divljim pticama koje mogu preneti virus. 

U celoj zemlji na snazi je obavezno testiranje pre transporta živine.


Tagovi

Mađarska H5N1 Farma gusaka Živina Ubijena živina Ptičji grip


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u