Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov svinja
  • 16.02.2017. 10:30

"Mitros" ponudio partnerstvo svinjarima

Klanična industrija "Mitros Flajšvaren" pozvala je svinjare iz Srema i Mačve da s tom kompanijom počnu saradnju. Odgajivačima dat rok od 10 dana se izjasne o ponudi.

Foto: crigpark / Flickr
  • 6.084
  • 791
  • 0

Industrija mesa "Mitros Flajšvaren" (Mitros Fleischwaren) uputila je poziv za saradnju odgajivačima svinja u Sremu i Mačvi. Kako prenosi RTV, ta klanična i mesnoprerađivačka kompanija obećala je proizvođačima sigurno tržište i stabilnu cenu mesa. Proizvođačima je dat rok od 10 dana da se izjasne o toj ponudi.

Minimalna otkupna cena 180 dinara/kg

Na skupu stočara organizovanom u Martincima, delegacija kompanije "Mitros Flajšvarena" predstavila je odgajivačima svinja u tom sremskom selu plan poslovanja u narednom periodu. Tom prilikom je istaknuto je da će proizvođačima koji započnu saradnju s ovom kompanijom biti ponuđena cena koja neće biti manja od 180 din/kg, na bazi tople polutke. Svinjarima je takođe garantovan obećan i siguran otkup kvalitetnog svinjskog mesa, koje će se prerađivati u pomenutoj klanici.

Plan "Mitrosa" osnivanje pet reprocentara u Sremu i Mačvi

Prema rečima predstavnika "Mitrosa" glavna ideja je da se na ovaj način, u Sremu i Mačvi, napravi sirovinska baza zadovoljavajućeg kvaliteta. Takođe je planirano da se osnuje pet reprocentara, od kojih bi četiri trebala da se nalaze u: Inđiji, Šidu, Bogatiću i Grgurevcima, dok se o lokaciji petog reprocentra i dalje pregovara.

Lokalne samouprave podržavaju pokretanje mesnoprerađivačke industrije

Predstavnici pomenutih lokalnih samouprava prisustvovali su skupu u Martincima. Oni su se složili da pokretanje proizvodnje u "Mitrosu" treba podržati, i to ne samo zbog novih radnih mesta, već iz zbog direktnog uticaja na proširanje stočarske proizvodnje.

Proizvodnja smanjena zbog nesigurnog tržišta i cena

Prema trenutnoj situaciji, martinački odgajivači svinja proizvedu od 18.000 do 22.000 svinja godišnje, dok je poređenja radi u prošlosti broj tovljenika u tom selu dostizao gotovo 50.000 zbog čega su mnogi ovo područje smatrali centrom svinjarstva. Na pad proizvodnje, kako mnogi od njih tvrde, najviše su uticali nestabilno tržište i cene.

Foto: crigpark / Flickr


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Mitros Flajšvaren Srem Mačva Meso Mesna industrija Prerada mesa Svinje Svinjarstvo Vojvodina Inđija Šid Bogatić Grgurevci Cena Otkup Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako je otoplilo, prvi vesnici proleća već se bude. Lesne padine SRP "Doline kod Padine" su se zabelele, ali ne od snega već od malene vrste iz porodice kupusa. Draba verna obrasta veći deo doline i se javljaju odmah na početku vegetacionog... Više [+]