Klanična industrija "Mitros Flajšvaren" pozvala je svinjare iz Srema i Mačve da s tom kompanijom počnu saradnju. Odgajivačima dat rok od 10 dana se izjasne o ponudi.
Industrija mesa "Mitros Flajšvaren" (Mitros Fleischwaren) uputila je poziv za saradnju odgajivačima svinja u Sremu i Mačvi. Kako prenosi RTV, ta klanična i mesnoprerađivačka kompanija obećala je proizvođačima sigurno tržište i stabilnu cenu mesa. Proizvođačima je dat rok od 10 dana da se izjasne o toj ponudi.
Na skupu stočara organizovanom u Martincima, delegacija kompanije "Mitros Flajšvarena" predstavila je odgajivačima svinja u tom sremskom selu plan poslovanja u narednom periodu. Tom prilikom je istaknuto je da će proizvođačima koji započnu saradnju s ovom kompanijom biti ponuđena cena koja neće biti manja od 180 din/kg, na bazi tople polutke. Svinjarima je takođe garantovan obećan i siguran otkup kvalitetnog svinjskog mesa, koje će se prerađivati u pomenutoj klanici.
Prema rečima predstavnika "Mitrosa" glavna ideja je da se na ovaj način, u Sremu i Mačvi, napravi sirovinska baza zadovoljavajućeg kvaliteta. Takođe je planirano da se osnuje pet reprocentara, od kojih bi četiri trebala da se nalaze u: Inđiji, Šidu, Bogatiću i Grgurevcima, dok se o lokaciji petog reprocentra i dalje pregovara.
Predstavnici pomenutih lokalnih samouprava prisustvovali su skupu u Martincima. Oni su se složili da pokretanje proizvodnje u "Mitrosu" treba podržati, i to ne samo zbog novih radnih mesta, već iz zbog direktnog uticaja na proširanje stočarske proizvodnje.
Prema trenutnoj situaciji, martinački odgajivači svinja proizvedu od 18.000 do 22.000 svinja godišnje, dok je poređenja radi u prošlosti broj tovljenika u tom selu dostizao gotovo 50.000 zbog čega su mnogi ovo područje smatrali centrom svinjarstva. Na pad proizvodnje, kako mnogi od njih tvrde, najviše su uticali nestabilno tržište i cene.
Foto: crigpark / Flickr
Povezana stočna vrsta
Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Izvori
Tagovi
Autor