Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov svinja
  • 10.03.2017. 10:45

"Tenisova" farma niče u Banatskom Despotovcu?

U javnosti se sve više spekuliše da će nemačka mesna industija "Tenis" prvu farmu svinja graditi u Banatskom Despotovcu. Komisija za planove grada Zrenjanina usvojila je plan detaljne regulacije radnog kompleksa buduće farme, a investiciju te nemačke kompanije priželjkuje i gradonačelnik Čedomir Janjić.

Foto: Mutinka / Pixabay
  • 2.523
  • 121
  • 0

Članovi Komisije za planove grada Zrenjanina usvojili su plan detaljne regulacije radnog kompleksa "Farme Banatski Despotovac". Kako prenose Novosti, budući radni kompleks prostiraće se na površini 53 hektara i 43 ara poljoprivrednog zemljišta i nalaziće se na ulazu u to banatsko selo.

Gradiće se farma svinja kapaciteta 70.000 tovljenika

Na ovaj plan podneta je samo jedna primedba, koju je Komisija odbacila, a ostalo je još da se o planu regulacije izjasne odbornici zrenjaninske skupštine. Planom je predviđeno da se u ovom banatskom selu podigne farma svinja na kojoj će se odgajati 70.000 tovljenika godišnje. Od ukupne površine objekti bi trebalo da zauzmu gotvo 24 hektara, a ostatak bi i dalje bio obradivo zemljište.

Nezvanično: Iza gradnje stoji kompanija "Tenis"

Iako se od prvog momenta spekuliše da bi farma u Banatskom Despotovcu mogla da bude prvi objekat nemačke kompanije "Tenis" u našoj zemlji, za to još nema zvanične potvrde. Nemačka mesna industrija "Tenis" je projekat u našoj zemlji počela 2014. godine i najavila gradnju 20 najsavremenijih farmi za tov svinja. Ovim projektom je predviđeno da svaka farma ima kapacitet 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje.

Dolazak "Tenisa" priželjkuje gradonačelnik Zrenjanina

S druge strane, dolazak nemačkog "Tenisa" indirektno je potvrdio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je naglasio da očekuje investiciju veću od 22 miliona evra. Janjić je ranije izjavio da nemački investitor planira da angažuje i kooperante, dodavši da je to je dobra stvar za naše proizvođače.

Foto: Mutinka / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Svinjarstvo Svinje Farma Tenis Zrenjanin Banatski Despotovac Čedomir Janjić Mesna industrija Prehrambena industrija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.