Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 21.09.2017. 12:15

"Tenis" neće povećati srpsku proizvodnju?

"Tenis" će se na početku oslanjati na domaće proizvođače, od kojih će otkupljivati svinje, pa struka veruje da vidnog povećanja proizvodnje neće biti.

Foto: K-State Research and Extension / Flickr
  • 3.151
  • 156
  • 0

Okosnica stočarske proizvodnje u Srbiji je, tradicionalno, svinjarstvo. Međutim, ono je od devedesetih godina samo tonulo, pa se danas nalazi na nivou iz 1910. godine. Struka se pita - može li kompanija "Tenis" nešto da promeni, sa 65.000 tovljenika godišnje, kako stoji u potpisanom memorandumu o razumevanju?

Kočnica vakcinacija protiv kuge

Prošle godine registrovana je proizvodnja 3,2 miliona svinja. Ukupno sa onim što domaćinstva proizvedu za sopstvene potrebe, to iznosi oko pet miliona, tvrdi stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan, a prenosi Makroekonomija.

"To je dovoljno za tržište Srbije, a nešto malo je otišlo u izvoz u Crnu Goru, Makedoniju i Rusiju. Sadašnje stanje je posledica politike, koju vode Vlade od devedeste, pa na ovamo. I sve one praktično drže pod sankcijama srpsko svinjarstvo, jer nastojanjem da svinje vakcinišemo protiv kuge, možemo da ih proizvodimo praktično samo za srpsko tržište", reči su prof. dr Vitomira Vidovića, stručnjaka za svinjarstvo sa Katedre za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Klemens Tenis (Clemens Tönnies) je postavio uslov za pokretanje proizvodnje - dobijanje izvoznih dozvola. To znači prestanak vakcinacija svinja, a izvoz je moguć nakon ciklusa od tri i po godine, kada se dobija "čisto", nevkcinisano meso.

Vidniji pomaci na duge staze

Vidović tvrdi da će se "Tenis" na početku oslanjati na domaće proizvođače, od kojih će otkupljivati svinje, pa veruje da vidnog povećanja proizvodnje neće biti. Očekuje da će neki stočari postati "veliki", ali i da će mnogi nestati.

"'Tenis' će biti na dobitku, jer će imati jeftinu svinju, svoje klanice i maloprodaju i okretaće novac jednom nedeljno. Naši farmeri će raditi i dalje tu primarnu proizvodnju, i dalje će imati cenu kakvu imaju danas. A bez sopstvene klanice i prerade nema zarade ni daljih ulaganja", zaključuje Vidović.

Foto: K-State Research and Extension / Flickr


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Klemens Tenis Vitomir Vidović Branislav Gulan Kompanija Tenis Svinje Vakcina Izvoz mesa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.