• Lipska pramenka
  • 19.05.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Radovan Anić - jedini uzgajivač lipske ovce u Aranđelovcu

"Lipska pramenka je autohtona rasa ovaca; mnogo manje jede nego plemenite rase, lakše se jagnji, mlečna je ovca, dosta je otpornija i kažu stručnjaci da će ako dođe do nekih velikih bolesti, preživeti upravo ove domaće autohtone rase", objašnjava Radovan Anić iz Orašca.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.218
  • 370
  • 0

Radovan Anić je jedini uzgajivač lipske pramenke u opštini Aranđelovac. Pored 130 virtemberg ovaca, uzgaja još 40 lipskih i na 35ha zemlje, među kojima je najviše pod pašnjacima, tokom većeg dela godine ne razmišlja o njihovoj ishrani. Koncentrat ne koristi.

"Lipska pramenka je autohtona rasa ovaca; mnogo manje jede nego plemenite rase, lakše se jagnji, mlečna je ovca, dosta je otpornija i kažu stručnjaci da će ako dođe do nekih velikih bolesti, preživeti upravo ove domaće autohtone rase. Ona je naviknuta na surove uslove u kojima opstaje, pa može da se jagnji i na mrazu, snegu i na temperaturi od 30, 40 stepeni," objašnjava Anić iz Orašca.

Lipska pramenka dobila ime po selu Lipe kod Smedereva 

Lipska pramenka dobila je ime po selu Lipe kod Smedereva, pa je najzastupljenija u smederevskom, požarevačkom i mladenovačkom kraju. Dugorepa je ovca, glava i udovi su joj crne boje, a nekada i deo trupa. Lako se prilagođava močvarnim terenima i preko cele godine može ostati napolju. Međutim, uprkos svim ovim dobrim karakteristikama, lipska pramenka ima i nekih mana.

"Mane kod lipske ovce je radman mesa, koji je manji nego kod drugih rasa, zatim lipska manje se blizni nego ostale, tako da je indeks jagnjenja; od 10 ovaca dobije se 11 ili 12 jagnjadi. To je kasnostasna ovca koja se jagnji sa 17, 18 meseci. Iako se jagnji samo jednom godišnje, indeks jagnejnja zavisi od kondicije grla i ishrane. Čuo sam da se čak i lipska ovca može ojagnjiti dva puta za godinu dana."

Lako se prilagođava močvarnim terenima i preko cele godine može ostati napolju

Najmlečnije rase pramenke 

Uprkos činjenici da se stado lipske ne može tako brzo uvećati, one spadaju u najmlečnije rase pramenke, pa često daju do 100 litara mleka u laktaciji. U odnosu na skromne uslove u kojima opstaju i u odnosu na svoju telesnu masu, dosta daju mleka. Poznat je i lipski sir, upravo dobijen od njihovog mleka. Upravo ta visoka mlečnost nekada može biti i problem.

"Imam problem sa zasušivanjem, ako jagnje ugine po jagnjenju, morate tu ovcu da hranite skromnijom hranom, bez žitarica, maltene, što kažu na suvom hlebu, ne bili zasušila, inače može da dobije i mastitis", upozorava Anić.

Ipak, zbog kvaliteta mleka i mesa, uzgajivač iz Orašca odlučio se baš na ovu retku sortu. U Srbiji trenutno ima nešto manje od 1000 grla i oko 30 uzgajivača, pri čemu jedino on u svojoj opštini ima stado lipske.

Priplodni materijal je problem 

Veoma mali broj ove autohtone rase, dovodi neretko i do problema sa priplodnim materijalom, pa Anić kaže da je često u 'dosluhu' sa matičnom službom i drugim uzgajivačima iz svoje neposredne blizine.

"Priplodni materijal je problem. Ovde moramo da budemo u kontaktu sa matičnom službom da nam dâ kontakt gde i od koga nabaviti ovna, tada dolazi do razmene ili kupovine. Ljudi su gajili ranije lipsku ovcu iz ljubavi, jer su njihovi preci imali tu ovcu u smederevskom kraju. Na taj način je sačuvana, kad subvencije za nju nisu ni postojale. Danas, ne treba zanemariti te subvencije za domaću rasu koja je genetički resurs, a koje su za 50, 60% veće nego za plemenite rase".

Uprkos činjenici da se stado lipske ne može tako brzo uvećati, one spadaju u najmlečnije rase pramenke

Ovčarstvo bilo koje rase neisplativo?!

Međutim, iako su subvencije po grlu visoke, još ako je rasa koja spada u genetički resurs, Radovan Anić, ne vidi razliku u isplativosti - uzgajati autohtonu ili plemenitu sortu.

"Poljoprivreda je dovedena do apsurda kad je komercijalni momenat u pitanju. Vi sada imate ekspanziju stočarstva u Srbiji, ne samo u komercijalnom smislu. Dok su subvencije za ovce bile na minimum 10 grla, većina ljudi je mogla da pusti te ovce u neki voćnjak, ne morate da kosite travu. Sad kad je taj minimum 30 grla, desilo se da je ovog proleća na tržište izbačeno bukvalno sve, čak i onaj podmladak koji se ostavlja - ženska jagnjad, pa je došlo do ogromne ponude, a cena pada", kaže uzgajivač.

Ne razume veli priču o izvozu jagnjadi, a da dođe do pada cene - onda je bolje ne izvoziti, a da ostane cena od 300 dinara za kg, bar u periodu od Božića do proleća. "Zato će nas sve to dovesti do toga, da je zbog cene, ovčarstvo bilo koje rase neisplativo," tvrdi uzgajivač lipske ovce iz Orašca kod Aranđelovca.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj ovaca Lipska pramenka Virtemberg Autohtone vrste Radovan Antić


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi