Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 14.10.2018. 17:00

Radovi u "Ljubičevu" ergeli vraćaju stari sjaj

Radovi u ergeli "Ljubičevo" koji su počeli još prošle godine i dalje traju. Uređen je padok za konje, obnovljena trening staza i trofejna sala, a trenutno se uređuju dve sportske štale i manjež za trening konja s ve sa ciljem da se "Ljubičevu" vrati stari sjaj kako bi privlačio što više posetilaca i turista.

Foto: Novosti / D.N.
  • 400
  • 26
  • 0

U ergeli "Ljubičevo" su u toku radovi koji će poboljšati smeštajne uslove konja i unaprediti turističku ponudu grada Požarevca. Trenutno se uređuju dve sportske štale i manjež za trening konja. Kako objašnjava direktor JP "Ljubičevo", u čijem sastavu radi ergela - Mirko Stojanović, te štale imaće najbolje uslove za konje u celom regionu.  Novosti prenose da su promenjeni podovi, obnovljen krov, postavljena izolacija i ventilacija i ugrađeni novi prozori. Uz to, u krugu ergele majstori popločavaju staze, a postavljeno je i 75 svetiljki, pa će posetioci po ergreli moći da šetaju i uveče.

Viminacijum i ergela "Ljubičevo" glavni aduti za razvoj turizma

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović ističe da je u krugu ergele izgrađen i sistem za navodnjavanje budućeg lavirinta čija se gradnja uskoro očekuje. On će biti najveći u regionu, jer će se prostirati na 2,5 hektara. Spasović naglašava da će dva glavna stuba razvoja turizma Požarevca biti ergela "Ljubičevo" i arheološki park Viminacijum. Radovi u ergeli se realizuju uz podršku Vlade Srbije. Njihova vrednost je 70 miliona dinara, od čega je država dala 40 miliona, a ostalo se finansira novcem iz gradskog budžeta.

Radovi počeli 2017. godine

Da podsetimo sa uređenjem "Ljubičeva" počelo se prošle godine i tada je napravljen padok za konje, zamenjena su ulazna vrata na svim štalama, obnovljena trening staza i kompletno sređena trofejna sala. U krugu ergele tada je za rekreativce izgrađena trim staza sa teretanom na otvorenom i "Avantura park" za decu od šest do 12 godina, sa brojnim preprekama koje kod njih podstiču razvoj motorike.

Danas na ergeli oko 50 konja

Inače, ergelu je u naselju Ljubičevo osnovao je knez Miloš Obrenović, 1853. godine i poklonio je narodu. Ona danas ima oko 50 konja, od kojih je desetak trkačkih. Kompletnu ishranu za njih obezbeđuje sama ergela jer poseduje sopstvenu ekonomiju i poljoprivrednu mehanizaciju.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Konji Ergela Ljubičevo Požarevac Mirko Stojanović Bane Spasović Knez Miloš Obrenović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.