Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uckermärker
  • 07.09.2021. 18:00

Rasa Ukermerker sve popularnija u uzgoju krava - tele

U uzgoju ove rase naglašava se lakoća telenja kao i izražen majčinski instinkt dok meso goveda karakteriše mramoriranost.

Foto: Depositphotos/sippel
  • 238
  • 37
  • 0

Rasa goveda Ukermerker potiče iz nemačkih pokrajina Brandeburg i Meklenburg-Zapadna Pomeranija, a postaje sve popularnija u sistemu uzgoja krava - tele.

Nastala je još 1970. ukrštanjem rase šarole i simentalske koja su se odlikovala visokim dnevnim prirastom i dobrom proizvodnjom mleka, piše Bauern zeitung. Na području bivše Nemačke Demokratske Republike (DDR) nije postojao organizovan uzgoj goveda već samo ograničen broj genetskih pričuvnih stada za spomenute rase kako bi se očuvala njihova reprodukcija.

Ali, da bi se podmirile potrebe stanovništva, bila je potrebna intenzivnija proizvodnja zbog čega se krenulo sa ukrštanjem goveda. Time je nastala rasa Ukermerker, a svoje priznanje stekla je 1992. godine. Ovo je govedo popularizovao nemački lanac restorana "Block House" koji je 2015. godine u regiji Ukermerk počeo sa uzgojem stoke za svoje potrebe. Navodno su bili zabrinuti radi smanjenja količine goveđeg mesa iz uvoza. Meso Ukermerker goveda ima izraženu mramoriranost, odnosno tanke slojeve masti unutar mišića što daje posebnu sočnost i ukus. 

Što se tiče boje goveda, one dolaze u niz varijanti od gotovo bele do kremaste ili šarene, stoga se neke životinje teško razlikuju po spoljnom izgledu od rase čijim su ukrštanjem nastale. Odlikuju ih mišićavost i ispravni udovi. 

Osim toga, u uzgoju se naglašava lakoća telenja, izražen majčinski instinkt i dobro ponašanje. Prosečan bik je visine u grebenu oko 150 cm, kada se oteli teži oko 45 kilograma, a kasnije dostiže 1.300 kg. Prosečna krava je visine u grebenu oko 140 cm i težine 1.150 kilograma.


Tagovi

Ukermerker Nemačka rasa Goveda Krava-tele Mramoriranost mesa Govedina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)