Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencija
  • 25.02.2023. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Raspodela merkantilnog kukruza proizvođačima mleka Srema

Na području koje pokriva Rumska poljoprivredna stručna služba, po 240 kilograma kukuruza dobio je 61 stočar.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 129
  • 19
  • 0

Isporuka merkantilnog kukuruza proizvođačima mleka sa teritorije Opštine Ruma, koji su podneli ispravan i kompletan zahtev Ministarstvu poljoprivrede u novembru prošle godine je završena pre nekoliko dana. Maksimalna količina kukuruza koja se daje po grlu je 240 kilograma, a na osnovu Javnog poziva koji je raspisala Republička direkcija za robne rezerve. Jedan od proizvođača koji je dobio subvenciju je Ilija Sando iz Pavlovaca, koji navodi da mu ova pomoć države mnogo znači, jer je kako kaže, prošla godina bila sušna, te i prinosi slabi.

"Ova vrsta pomoći države u ovom trenutku meni mnogo znači, a pretpostavljam i drugim proizvođačima mleka. Ja trenutno imam 12 krava muzara, a obrađujem svega šest jutara zemlje. Svakodnevno isporučujem stotinu litara mleka, a moram da dokupljujem hranu, i kukuruz i detelinu, tako da je ova pomoć svakako dobro došla", kaže Sando.

Odobren 61 zahtev

Podela kukuruza obavljala se u silosu firme Feniks Agrar u Vognju, a prisutni su bili i predstavnici Poljoprivredne stručne službe u Rumi koji su kontrolisali raspodelu u preuzimanje kukuruza, za šta su proizvođačima i izdavali potvrde o isporučenim količinama. Sa područja Opštine Ruma, Inđija i Irig koje su pod nadležnošću PSS Ruma podnet je i odobren 61 zahtev.

"Prošla godina je, svi znamo bila sušna i prinosi kukuruza su bili daleko ispod očekivanog, tako da su mnogi stočari bili u problemu. Upravo zbog toga Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da pomogne onima koji se za tu pomoć i prijave. Na području koje pokriva naša Poljoprivredna stručna služba odobren je 61 zahtev, tako da smo mi to sada sve završili i kukuruz je raspodeljen stočarima", rekao je iz Poljoprivredne stručne službe iz Rume Mirko Bilić i dodao da je kukurz koji su stočari dobili rod iz 2022. godine.

Kukuruz je raspodeljen stočarima, kaže Mirko Bilić

Podsetimo Republička direkcija za robne rezerve raspisala je u novembru prošle godine Javni poziv za podnošenje prijava za bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza i za pomoć uzgajivačima mlečnih krava. Kako je tada navedeno merkantilni kukuruz koji se daje jeste prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni i bez stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetočinama, sa sledećim elementima kvaliteta: do 14 odsto vlage, do osam odsto lomljenih zrna, do dva odsto defektnih zrna, do dva odsti nagorelih zrna, strane primese maksimalno jedan odsto, od toga 0,5 odsto anorganskih. Lom se utvrđuje pomoću sita sa okruglim otvorima prečnika od pet milimetara. 

Na koga se odnosi bespovratna isporuka?

Bespovratna isporuka se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, a mlečna krava jeste svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva. Na ovaj javni poziv javio se veliki broj poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, tačnije proizvodnjom mleka.

Javio se veliki broj proizvođača mleka

Tokom ovog meseca raspodela merkantilnog kukuruza iz Robnih rezervi završena je u skoro svim lokalnim samoupravama, pa je tako primera radi, pored stočara iz Rume, Iriga, i Inđije u Zrenjaninu pomoć od 240 kilograma kukuruza po jednom grlu dobilo 52 stočara za ukupno 605 grla, a u Somboru, odnosno na području koje pokriva Poljoprivredna stručna služba Sombor, pomoć u merkantilnom kukuruzu dobilo je 80 uzgajivača mlečnih krava.


Tagovi

Isporuka Merkantilni kukuruz Subvencija Ilija Sando Feniks Agrar Mirko Bilić Proizvođači mleka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".