Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kinesko mlekarstvo
  • 17.02.2015. 13:14

Rast mlečnog sektora u Kini

U Kini se podižu sve veće farme kako bi zadovoljile sve veću tražnju, što je vratilo poverenje u domaći mlečni sektor.

  • 129
  • 2
  • 0

Kineski potrošači su, sada je već izvesno, povratili poverenje u domaći mlečni sektor. Podižu se sve veće farme kako bi zadovoljile sve veću tražnju. Jedna od takvih je i farma Huaxia koja povećava broj krava sa 14.000 na 24.000. U Kini je potražnja za mlečnim proizvodima izuzetno visoka. Globalni mlečni giganti trude se da u ovoj velikoj zemlji zauzmu što bolju tržišnu poziciju. Ipak, i kineski mlekari ubrzavaju rast kako bi mogli da zadovolje potrebe potrošača.

Farma Huaxia je samo na 57 kilometara od trga Tjenanmen, centra metropole Pekinga. Farmu su osnovala dva kineska preduzetnika 2003. koristeći novac od privatnih investitora. U proteklih 11 godina farma je uvećala broj krava sa 188 na 14.000. Direktor farme je iskusni Berwick Settle, novozelanđanin koji je u Kini živeo godinama. Predhodno je iskustvo kao farmer iskovao na Novom Zelandu.

Huaxia ima farme na tri lokacije u Kini

Huaxia u Kini trenutno ima farme na tri lokacije. Glavna lokacija je u predgrađu Pekinga. Farma je locirana kraj prometnog puta, okružena stambenim objektima. Na toj farmi je smešteno 9.500 krava. Tu se uzgajaju i telad. Farma Redstar je udaljena nekoliko kilometara od glavne. Na njoj je smešteno 3.800 krava. Nekoliko desetina kilometara dalje, Huaxia ima farmu sa 750 grla. Sve krave su holštajn rase a produkt su američke genetike. Uz seno, kukuruzna slilaža se za sve tri farme sprema na jednom imanju. Četiri kamiona taj obrok transportuju 24/7 do sve tri farme.

Huaxia proizvodi mleko pod svojom robnom markom Wondermilk i jogurt Wonderyogurt, a plasira ih u renomiranim supermarketima. Ti brendovi su pozicionirani kao kineski A-brendovi. Kontrola kvaliteta svakog dela proizvodnje je vrlo rigorozna. Svaka tranša silaže se analizira na hranjivu vrednost i patogena. Leta u Kini mogu biti izuzetno topla i vlažna. U štalama su instalirane prskalice koje smanjuju toplotni stres kod krava.

Huaxia kupuje mnogo kukuruza od malih poljoprivrednika i silira ga u svom centru. Kompanija se širi tako da 900 kilometara južno otvara farmu sa 4.000 krava holštajn rase sa Novog Zelanda, a Setlle najavljuje preuzimanje jedne farme sa 6.000 grla.

Pod jednim krovom 3.800 krava

Farma Redstar počela je sa radom 2013. Dugačka je 510 metara, a široka 130 metara. U njoj je, pod jednim krovom stešteno 3.800 krava. Podeljene su u četiri grupe. Prvu grupu čine krave do 120 dana laktacije, drugu više od 120 dana laktacije, treću krave u zasušenju i četvrtu telad.

Za vrelih letnjih dana kravama je izuzetno teško. Zato su bočne stranice štale prekrivene specijalnom tkaninom koja se stalno vlaži i koja je pod udarom strujanja vazduha dobijenim snažnim ventilatorima. Tako se značajno snižava temperatura u štali.

Muža - tri puta dnevno

Farma Redstar ima izmuzište u obliku riblje kosti. Krave se muzu tri puta dnevno. Na farmama nećete naći robote za mužu. Jednostavno - preskupi su. Prosečna plata zaposlenog je 3.000 juana (350 €). Direktor farme Berwick Settle kaže da, ako jednog dana pređu sa manuelne radne snage na robote, to će uraditi samo da bi se eliminisale ljudske greške. Prema njegovim rečima, prosečan broj somatskih ćelija je između 180.000 i 240.000 što i nije puno s obzirmo na veličinu stada. Međutim, pošto na farmi rade nedovoljno kvalifikovani radnici, ima momenata da ne prepoznaju bolest tako da nekvalitetno mleko završi u preradi. Pošto ne raspolažu dovoljnim površinama zemljišta u Huaxiji, prinuđeni su da deo stočne hrane kupuju. I to kukuruz na lokalnom tržištu, lucerku iz SAD-a, a raž iz Australije. Hrana u ukupnim troškovima učestvuje sa 60%.

Niža cena mleka zbog uvoza

Huaxia snabdeva nekoliko kupaca uključujući Danone, Mengniu Dairy Company Limited, Yili and Shanghai Bright. Značajan uvoz mleka iz inostranstva uticao je na obaranje cene mleka u Kini. Cena je sa 6 juana (0.51 €), kolika je bila na početku godine, pala na 4.8 juana (0.41 €) za kilogram mleka. Na ovoj farmi cena koštanja je 0.27 € za kilogram. Uprkos nižoj ceni mleka farma ostvaruje profit.

Auror: Martijn Knuivers; preveo: Đorđe Simović, foto: freedigtalphotos.com


Izvori

Poljoprivreda.info


Tagovi

Mljekarski sektor Kina Američka genetika Holštajn rasa Berwick Settle Kineski mlekari Huaxia Farme Telad