Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija ptičjeg gripa
  • 30.01.2017. 08:00

Raste broj zaražene živine u Evropi

Od oktobra 2016. godine do danas zabeleženo je gotovo 1.000 slučajeva ptičjeg gripa u Evropi.

Foto: European Commission
  • 986
  • 107
  • 0

Influenca ptica u ovoj sezoni poprimila je široke pandemijske razmere u EU, navodi se u dokumentu Evropske komisije. Ovim se bavila posebna radna grupa, čiji je cilj da se kontoliše i suzbije ova bolest.

Od oktobra prošle godine, pa sve do danas, evidentirano je 996 pojava virusa ptičjeg gripa na tlu Evrope, koje su izazvale ogromne štete ekonomiji i populaciji različitih vrsta ptica.

Ptičji grip, grafički prikaz

U čak 20 zemalja Evropske unije u poslednja četiri meseca zabeležena je pojava virusa HPAI H5N8, a najveći broj evidentiranih slučajeva zaraze je u Nemačkoj (259), Mađarskoj (247) i Francuskoj (165).

Ptičji grip u EU

Naučnici već duže vreme prate ovu pojavu i poznato je kako virus dolazi na područje Evrope migracijama ptica - uglavnom sa istoka iz pravca azijskog kontitenta.

Procenjuje se da je u ovoj sezoni preventivno uspavano dva miliona jediniki, što zabrinjava poljoprivrednike i naučnu zajednicu, koja od Evropske komisije traži veću ulogu u regulaciji ovog područja.

Foto: European Commission


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u