Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 24.01.2024. 16:00

Raste cena stoke: Jagnjad čak 600 dinara za kilogram

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je iznos od čak 600 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku, što ukazuje na rast u iznosu od 50 din/kg u odnosu na drugu sedmicu januara.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 271
  • 45
  • 0

Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je rast prodajne cene bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 370 din/kg. Za razliku od pijace u klanicama na području raškog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase peko 500 kg na dominantnih 365 din/kg. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta na teritoriji mačvanskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 760 din/kg.

Priplodne junice bile su skuplje u odnosu na drugu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 210.000 dinara po grlu. U prodaji ih je bilo pet. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 340 din/kg i krava za klanje simentalske rase na 230 din/kg. Pad prodajne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na 630 din/kg i rast cene tovnih bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma karakteristika je stočne pijace u Užicu za treću sedmicu januara. 

Telad jeftinija u Užicu (foto: Depositphotos/ahavelaar)

Skuplja prasad u Šapcu, ali tovne svinje jeftinije

Klaničari sa područja Šapca i ostalih mesta mačvanskog regiona po višoj su ceni u odnosu na prethodni period otkupljjivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 650 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca u toku treće nedelje januara tekuće godine došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 530 din/kg i krmače za klanje na 280 din/kg. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na dominantnih 260 din/kg.

Afrička kuga svinja potvrđena kod Bogatića: Eutanazirano oko 300 grla

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg, uz prosečnu ponudu grla ove kategorije svinja. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma po nižoj su ceni otkupljivali klaničari sa područja srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg. 

Jagnjad dotigla cenu od 600 din/kg u Čačku

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je iznos od čak 600 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku, što ukazuje na rast u iznosu od 50 din/kg u odnosu na drugu sedmicu januara. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području raškog regiona, pošto su odgajivači najčešće dobijali 500 din/kg za otkupljena grla.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada cena jaradi na 300 din/kg, dviski na dominantnih 210 din/kg i ovaca na dominantnih 200 din/kg. Ovaca i dviski je bilo dvadesetak, a koza oko pet grla. Jagnjad su bila jeftinija tokom sedmice za nama na stočnoj pijaci u Užicu. Dominirao je iznos od 570 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena bikova Cena teladi Cena tovne junadi Cena krava za klanje Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena jaradi Cena dviski Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva