Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 08.11.2023. 17:00

Raste cena stoke: Tovne svinje na 300, a jagnjad negde ide i do 500 din/kg

Otkupna cena jagnjadi i ovaca bila je viša u sedmici za nama, a i cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od čak 450 din/kg.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 456
  • 64
  • 0

Otkupna cena tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šumadijskog regiona uz povećan obim tražnje, prenosi STIPS.

Dominirao je iznos od 360 din/kg. Dominantna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Somboru. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Pored njih mogla su se pazariti telad simentalske rase po ceni od 600 din/kg i krave za klanje simentalske i holštajn-frizijske rase po ceni od 140 do 150 din/kg u zavisnosti od rase.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca, protekle su se sedmice, na stočnoj pijaci u ovom gradu, mogle pazariti jedino priplodne krave pomenute rase. Bilo ih je nekoliko, a dominantna cena iznosila je 240.000 dinara po grlu.

Prasad od 16 do 25 kg - 450 din/kg

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od čak 450 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona. Protekle je sedmice bila viša i otkupna cena tovnih svinja, telesne mase preko 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 270 din/kg. U klanicama na području južnobačkog regiona je, takođe, došlo do rasta otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma na domninantnih 450 din/kg i tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, na 300 din/kg. 

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. 

Viša cena jagnjadi i ovaca

Maksimalna cena jagnjadi protekle sedmice zabeležena je u klanicama na području Šapca i okoline, pošto je dominirao iznos od 500 din/kg. Obim ponude bio je prosečan, a prodaja je bila dobra. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu, došlo je do rasta cene jagnjadi na dominantnih 450 din/kg, dviski na 200 din/kg i ovaca na 180 din/kg. Pored njih mogli su se pazariti još jarad, po dominantnoj ceni od 300 din/kg i koze, po ceni od 120 din/kg, kao i predhodne sedmice. Otkupna cena jagnjadi i ovaca bila je viša u sedmici za nama i u klanicama na području šumadijskog regiona.

Rast cene jagnjadi u odnosu na prethodnu nedelju obradovao je odgajivače i nakupce na stočnoj pijaci u Kraljevu, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. Za jagnjad su kupci na području Leskovca, protekle sedmice, trebali najčešće da izdvoje 400 din/kg, za jarad 350 din/kg. Kod ovaca je dominirao iznos od 180 din/kg, a kod koza 170 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena junadi Cena krava Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena dviski Cena ovaca Cena jaradi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?