• Govedarstvo
  • 12.01.2019. 12:30

Raste interesovanje za uzgoj tovnih goveda

Najveća farma krava hereford u čistoj rasi nalazi se u Ečki, kod Zrenjanina, iz koje su potekli i priplodni bikovi za farme u Čačku i Miloševu, a stigli su i do gazdinstava Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Foto: Pixabay / moreharmony
  • 481
  • 90
  • 0

Na farmama u Srbiji trenutno je oko 2.000 rasplodnih umatičenih tovnih grla goveda. Kako prenosi RTS, najveća farma krava hereford u čistoj rasi nalazi se u Ečki, kod Zrenjanina, iz koje su potekli i priplodni bikovi za farme u Čačku i Miloševu, a stigli su i do gazdinstava Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U poslednjih nekoliko godina za taj vid stočarstva u našoj zemlji vlada veliko interesovanje.

Hereford - rasa goveda otporna na sve meteorološke uslove

U uzgoj hereforda farmer Adam Bugar je krenuo pre desetak godina. Za tu rasu se opredelio, zato što je vrlo otporna na sve metereološke uslove, a produktivna je i po proizvodnji mesa. U blizini njegove farme se nalazi pašnjak, koji mu omogućava držanje i do 200 grla. Danas tu pase 140 grla, a Adam napominje da zainteresovanih za uzgoj tih krava i proizvodnju teladi ima. Kako tvrdi, javljaju mu se ljudi koji hoće da tove. Cena je skočila još pre šest meseci, pre svega junadi u tovu, za nekih 3,5-4 evra po kilogramu

Hereford - goveče koje i vrbove grane pretvara u ukusno meso

Pokrajinska vlada pomaže farmerima

Pokrajinska vlada i odbor za poljoprivredu, u prethodnim godinama, subvencijama i drugim vidovima podsticaja pomažu stočarima. Kako objašnjava pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, nikada više novca nije bilo izdvojeno za poljoprivrednike Vojvodine, nego što je to slučaj u 2017. i 2018. godini. Pokrajinska vlada je za 80% povećala nivo novca koji je usmeren direktno ka registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a samo u 2018. godini je za tu namenu utrošeno 2,5 milijarde dinara

Domaći stočari nepoverljivi prema IPARD-u

S druge strane, Bugar napominje da iako je to veliki novac, stočara ima toliko da je pomenuti iznos kao kap u moru. On dodaje da za IPARD program, koji je tek u povoju, stočari nisu baš zainteresovani, dodajući da više vole postojeće domaće programe podsticaja, čije su cifre manje, do svega tri miliona dinara. Bugar naglašava da 25.000 evra i nije neka značajna investicija, jer na primer u njegovoj proizvodnji to je svega 10 krava.

Poljoprivrednici sve odlučniji da konkurišu za novac iz IPARD-a

Neophodno što skorije rešavanje problema statusa pašnjaka i zakupa oranica

Za dalji razvoj tovnog govedarstva, gde osnovu čini sistem krava-tele, presudno je rešavanje statusa pašnjaka i dugoročan zakup državnih oranica za dopunsku prehranu. Tu potrebu je prepoznalo Ministarstvo poljoprivrede, pa ostaje nejasno zašto pojedine lokalne samuprave to sprečavaju, jer bez te realizacije, kako ističu stočari, teško će se ostvariti najavljeni izvoz junetine u Tursku i Kinu.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Pročitaj više »

Izvori

RTS


Tagovi

Krave Bikovi Govedarstvo Stočarstvo Tov Meso Adam Bugar Vuk Radojević Podsticaji Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.