Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčija vuna
  • 08.11.2015. 08:00

Raste li ovčija vuna zauvek?

Šta ako ovca nikada ne bude ostrižena? Hoće li vuna rasti zauvek? Da li je to zdravo? Da li je to greška evolucije?

  • 428
  • 29
  • 1

Nedavno je u javnost dospela priča o izgubljenoj australijskoj ovci po imenu Kris koja je 5 godina živela u divljini, a sa koje je u trenutku pronalaska skinuto 24 kg vune. Ovca nazvana Šrek, takođe, nije volela da se šiša. Ta ovca se punih 6 godina skrivala u pećini, a njena vuna je bujala i bujala. Kada je pronađena, vlasnici nisu mogli da poveruju da je to njihova ovca. Ličila je na ogromnu vunenu kuglu.

Kada je Šrek napokon oslobođen svoje težine, u vuni je bilo dovoljno materijala za 20 muških odela. Međutim, zapitali smo se šta bi se desilo ako ovca nikada ne bude ostrižena? Hoće li vuna rasti zauvek? Da li je to zdravo? Da li je to greška evolucije?

Domaćim ovcama vuna raste zauvek

Sa izgubljene merino ovce skinuli 42 kg vune!

Novinari portala modernfarmer.com odgovor su potražili kod stručnjaka za ovce. On im je na to jednostavno odgovorio - da. Za domaće ovce, kao što je merino, važi pravilo da će vuna nastaviti da raste sve dok je neko ne ostriga. Domaće ovce su evoluirale s obzirom na suživot s ljudima. Primitivne ovce, kao što je kanadski muflon na zapadu, i dalje skidaju svoju vunu svake godine. A domaće ovce, one koje se odgajaju primarno zbog mesa, će isto tako same od sebe periodično skinuti nešto runa. Ali kod većine postoji neprekidan višegodišnji rast vune.

Primitivne ovce u divljini periodično skidaju vunu

Na pitanje postoje li negativne posledice po zdravlje kada vuna raste toliko dugo bez striganja, odgovara da je moguće da dođe do toplotnog stresa, kao i problema s kretanjem ukoliko se dogodi da ovca legne na leđa pa ne može da se okrene.

"Ovce ne vole da se šišaju. To je kao kad idete kod zubara. Strah ne bi postojao kada bi samo znale koliko je to dobro za njih. Međutim sa starijim ovcama nema problema, znaju rutinu, opuste se, a kada je strigač dovoljno iskusan - sve bude gotovo za 3-4 minute, bez bola", kaže stručnjak za ovce sa Univerziteta u Viskonsinu.


Tagovi

Ovčija vuna Teret vune Merino ovce Domaće ovce Šrek Modernfarmer Kanadski muflon Štriganje ovaca Skidanje vune


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u