Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 07.09.2023. 12:00

Rastu cene sve stoke, tovna junad trenutno "nepopularna"

Zbog AKS-a, svinje sve skuplje, veća je zainteresovanost za ovce i jagnjad, a poskupele i priplodne krave.

Foto: Lucija Bencarić
  • 5.819
  • 336
  • 0

Otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma bile su više tokom poslednje sedmice avgusta u klanicama na području Podunavskog regiona. Priplodne krave iste rase bile su skuplje u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, izveštaj je STIPS-a.

Dominirao je iznos od 250.000 dinara po grlu. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klnaicama na ovom području, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg.

Sve više cene svinja

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma pošto je dominirao iznos od 310 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 250 din/kg i pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 210 din/kg. U klanicama na području Podunavskog regiona bila je slična situacija.

Sve manje svinja - sve viša cena

Takođe je bila viša otkupna cena tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma (270 din/kg) i niža otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma (210 din/kg). Obe kategorije prasadi bile su skuplje u istom periodu na stočnoj pijaci u Smederevu pa su se mogli pazariti po ceni od 400 din/kg do 430 din/kg u zavisnosti od kategorije.

Skupe šumadijske dviske i ovce

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je u sedmici za nama rast prodajnih cena jagnjadi na 360 din/kg, dviski na 190 din/kg, ovaca na 170 din/kg i jaradi na 250 din/kg. U istom periodu bila je viša otkupna cena dviski i ovaca u klanicama na području Šumadijskog regiona.

Rast otkupne cene šilježadi evidentiran je na pijaci žive stoke u Smederevu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 240 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cene stoke Cene svinja Cene prasadi Cena dviski Stočne pijace Tovna junad Priplodne krave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...