Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 17.03.2022. 18:00

Rastu cene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa

Manja ponuda i povećana potražna, kao i više vrednosti inputa, uzrokovali su nagli skok cena.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 1.852
  • 276
  • 0

Nagli rast cena svinjetine je potpuno nova situacija za sve učesnike na tržištu, komentarišu analitičari nemačkog udruženja za uzgoj svinja (ISN). To nije slučaj samo u toj zemlji. Kotacije se strmoglavo kreću u svim zemljama članicama EU, izveštava Agrarheute.

Dodatni skok uzrokovali su sukob u Ukrajini i povećanje troškova proizvodnje, prvenstveno energenata i stočne hrane.

Manja ponuda na tržištu

U mnogim je zemljama smanjenje proizvodnje kombinovano sa većom potražnjom zbog ublažavanja korona mera i povoljnim vremenskim prilikama za pripremu hrane vani, popularnim roštiljanjem.

U sedmičnom izveštaju nemačkog udruženja proizvođača navodi se da se primećuju snažni skokovi cena za ukupno 43 centa (3.26 kn) po kilogram svinjskog mesa u samo dve nedelje.

Smanjenje obrade u klanicama dovelo je do manje količine mesa na tržištu pred sezonu kada izletnici i vikendaši traže upravo ovo meso. U sedmičnom pregledu vrednosti najveći rast je imao svinjski vrat. Po kilogramu trupa ona je iznosila 31 cent.

Prodavci u klanicama više nisu pod pritiskom cena, a očekuje se da će ovaj trend da se nastavi.

Cene svih kategorija idu gore (Foto: Depositphoto/AnkevanWik)

Za period od 17. do 23. marta su u Udruženju proizvođačkih organizacija za stočarstvo i mesnu industriju (VEZG) naveli cenu svinjetine od 1,85 evra. Ističu da rastu za 10 centi u odnosu na prethodni listing, a njihov trenutni raspon je između 1,85 i 1,95 evra po kg.

Broj od 224.000 svinja registrovanih za stavljanje u promet ponovo je bio znatno manji nego prethodne sedmice kada je evidentirano 229.000 svinja što je još jedan od razloga za rast. 

Prasići i svinje za klanje

Cena prasadi od 25 kg je za period od 14. do 20. marta iznosila 55 evra po grlu što je čak 13 evra viša nego prethodne sedmice, a očekuje se dalji uzlazni trend. 

Kada je reč o grlima za klanje, u periodu od 17. do 23. marta ona je bila 1,20 evra po kilogramu. U odnosu na prethodnu sedmicu, prosečna cena je povećana za dodatnih 10 centi.

Raspon vrednosti je bio između 1,20 i 1,25 evra i nastavlja da pokazuje trend rasta.


Tagovi

Svinje Svinjsko meso Tržište svinja Cena prasića Skok cena Svinjetina Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U sred novembra u selu Gornja Trnava kod Topole rodile su jagode.Voćar Milorad Radosavljević ističe da je jagode brao uglavnom do Petkovice, ali za Mratindan nikada do sada.