Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 01.07.2017. 10:30

Ratarstvo i stočarstvo ne mogu odvojeno

Dragoslav Uglješ iz Kovilja kaže da ne može da zamisli stočarstvo bez ratarstva. Krave se hrane sa njiva, daju mleko i telad, a oranice se đubre stajnjakom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.772
  • 223
  • 0

Dragoslav Uglješ iz Kovilja ima oko 35 muzinih krava, 15 junica u priplodu i oko 40 junadi u tovu. Njive đubri stajnjakom, a kada zataji proizvodnja na otvorenom, pokriva se iz stočarstva. Domaćin kaže da ne može da zamisli stočarstvo bez ratarstva.

I mlekarstvo i tov

Proizvodnjom mleka počeli su da se bave devedesetih godina. Štalski prosek je oko 22 litre po kravi. Njih 80% su umatičene. Poslednjih 10 godina ponovo je aktuelan tov.

"Tražili smo dodatnu zaradu, pa smo mleko i sir nosili na pijacu. Kada je to krenulo loše, preorijentisali smo se na mlekaru. Krave su 90% simentalke, pa mušku telad ostavljamo za tov", objašnjava Uglješ.

Ishrana sa sopstvenih njiva

Goveda ne idu na ispašu, jer zahvaljujuči ratarstvu imaju dovoljne količine hrane za svoje potrebe. Rade 220 jutara zemlje, pa 50% podmiri ishranu, a višak je za prodaju. Dragoslav napominje da će ove godine problem biti cena pšenice. Proizvodnja ga je izašla 16 dinara, a kaže da bi između 20 i 22 dinara bilo zadovoljavajuće.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Dragoslav Uglješ Kovilj Mleko Tele Tov Simentalska rasa Pšenica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner