Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Senaža
  • 31.03.2017. 12:30

Raž - jeftina i korisna stočna hrana

U poređenju sa pšenicom, raž je manje zahtevna biljka u pogledu zaštite od korova i bolesti. Bolje podnosi niske temperature vazduha i daje veliki prinos mase za senažu.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 6.090
  • 279
  • 0

U Srednjobanatskom okrugu se površine na kojima je zasejana raž poslednjih godina povećavaju. Ova biljna kultura ima niz pozitvnih osobina, a u poređenu sa pšenicom manje je zahtevna. Dobro uspeva na kiselijim zemljištima i može da na takvim parcelama zameni hlebno žito i ječam.

Stočari raž seju zbog senaže

Jedan od njih je i Jugoslav Tomić iz Stajićeva. Na njegovoj farmi trenutno ima 175 grla, od toga 86 krava su u muži. Ova porodica dnevno isporuči dve tone mleka, koje je uvek ekstra kvaliteta. Pored dobre genetike, ishrana životinja ima presudnu ulogu u postizanju ovakvih rezultata.

Jugoslav Tomić ima 175 grla

"Jesenas sam površine pod pšenicom prepolovio. Osnovni razlog je taj što meni nisu potrebne velike površine pod pšenicom, a raž mi je značajna, jer od nje pravim senažu. Zbog toga ovaj usev imam na 17 ha. Skidam je početkom aprila i umotam je u folije. To mi je jako jeftina i korisna hrana, koju koristim u proizvodnji mleka. Najveća korist se ogleda u tome što dobijam velike količine hrane, koja nije skupa. Samim tim smanjujem troškove u proizvodnji mleka", kaže Tomić.

Druga ratarska proizvodnja

Naš sagovornik ističe još jedan bitan momenat kod proizvodnje raži koja se koristi za senažu. On nakon kosidbe ove strnine zasniva drugu ratarsku proizvodnju. Seje ili kukuruz ili suncokret i dobija dobre prinose. Takođe napominje da na njivama koje đubri stajnjakom sve uspeva i rod je jako dobar.

Jugoslav Tomić je prošle godine po hektaru proizveo 23.500 kg senaže. Drugi usev bio je kukuruz i ostvaren je prinos od pet do šest tona po hektaru. Ovaj poljoprivrednik napominje da je raž izuzetno dobar predusev, jer u njoj gotovo da i nema korova, te ne treba raditi zaštitu.

Raž dobra potpora stočnim grahoricama

Branislav Stepanov iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe kaže da raž u stočarskoj proizvodnji nema velike primene, ali sve češće se koristi kao podrška za uzgoj stočne grahorice.

Stepanov: raž je podrška stočnoj grahorici

"Raž dostiže visinu i do 145 cm i zbog toga se vezuje za grahoricu. Na taj način ova žitarica doprinosi u stočarskoj proizvodnji. Najčešće se upotrebljava kao senaža ili seno sa 30 odsto vlage. Prilikom košenja je dobro da pređe preko valjaka kao bi se i to malo sokova iscedilo iz nje. Tako se sprema kao seno ili kao senaža što zavisi od visine stabljike i samog zrna. Njena hranljiva vrednost nije mnogo bitna, jer sadrži manji procenat proteina u zelenoj biljci", objašnjava Stepanov.

Ali, ova žitarica se uzgaja zbog visokih prinosa po jedinici površine. U kombinaciji sa stočnim graškom može se postići rod od 40 tona po hektaru, odnosno osam tona suve materije.

Raž - otporna na niske temperature vazduha

Raž se seje do kraja septembra, ima dužu vegetaciju od pšenice, brže raste i ima jači korenov sistem. Takođe se bolje bokori i bolje iskorišćava hranljive materije iz zemljišta.

Rajačić: raž otpornija na bolesti

"U poređenju sa pšenicom i ječmom, ova strnina bolje podnosi niske temperature vazduha. Neće joj naškoditi ni ako su one 25 stepeni ispod nule. Takođe je otpornija i na bolesti. Kada je reč o prihrani, ona zahteva od 100 kg do 110 kg čistog azota po hektaru, što je u odnosu na hlebno žito od 20 kg do 40 kg manje. Potrebno joj je i 60 kg do 80 kg čistog fosfora po hektaru i 40 kg do 60 kg kalijuma. Velika prednost proizvodnje raži je što ostavlja prostor za drugu setvu ako se koristi kao silaža. Ukoliko se uzgaja zbog zrna, žanje se kada i pšenica", kaže Zorica Rajačić, agronom u PSS Zrenjanin.

U srednjem Banatu poljoprivrednici raž zbog zrna seju samo kada imaju unapred ugovorenu proizvodnju. Poslednjih godina na tržištu su sve prisutniji hibridi ove žitarice koji u odnosu na sorte bitno smanjuju setvenu normu, a pritom su prinosniji.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Senaža Raž Stočna hrana Srednjobanatski okrug Kisela zemljišta Stajićevo Jugoslav Tomić Krave u muži Mleko Ekstra kvalitet Predusev Postrna setva Potpora Stočne grahorice Branislav Stepanov PSS Zrenjanin Zorica Rajačić


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin