• Bolest svinja
  • 13.03.2020. 07:30

Razoran virus u stočarskoj industriji: Može uzrokovati 100-procentnu smrtnost, a leka nema

Najveći problem kod ovoga virusa je što se javlja asimptomatski, a zaraza se uoči tek kada se stanje pogorša zbog nedostataka u hranidbi i higijeni.

Foto: Jumpstory
  • 1.544
  • 119
  • 0

Reproduktivni i respiratorni sindrom (Reproductive and Respiratory Syndrome ili PRRS) ekonomski je najrazorniji virus u stočarskoj industriji. Izaziva neuspešnu reprodukciju, kasni pobačaj, ranu oplodnju krmača te respiratorne bolesti i smrtnost mladih grla, piše Succeessful Farming

Uglavnom se prenosi za vreme parenja ili tokom veštačke oplodnje, a prolazi kroz placentu u kasnoj gestaciji. Virus se sastoji od RNA, okruglog je oblika i naraste 28,4 nm. Nastanjuje se u dušniku odakle se uspešno razmnožava po celom telu. Inficira plućne alveole što može kod lakših zaraza dovesti do težeg disanja, dok kod komplikovanih stanja uzrokuje upalu pluća koja zahvaćena njime izgledaju mrljasto i žutosmeđe. Često se javlja i natečenost limfnih čvorova.

Ima dve vrste i u početku je asimptomatski

Budući da se PRRS sastoji od genetskog materijala RNA, a ne DNA, u mutaciji postoji mnogo varijacija. Virus ima dva soja, jedan koji je potekao iz SAD-a (tip II) i drugi koji se razvio u Evropi (tip I), a danas su oba raširena u čitavom svetu.

Asimptomatski je, a u organizmu se može zadržati i do 5 meseci

Najveći problem kod ovoga virusa je što se javlja asimptomatski, a zaraza se uoči tek kada se stanje pogorša zbog nedostataka u ishrani i higijeni. Od kada je životinja zaražena pa dok ne pokaže neke simptome može proći pet do 35 dana, a u organizmu se može zadržati čak i do pet meseci. Krmača koja je zaražena rađa tek 37 odsto živih potomaka, a ako se ona oprasi u akutnoj fazi infekcije, prasad nema skoro nikakve šanse za preživljavanjem, smrtnost je uglavnom 100 odsto.

Simptomi - depresivno stanje, povišena temperatura, problemi s disanjem...

Često se na farmama proširi zbog kontaminirane hrane, stajnjaka, vode i u prevozu u kojem se vozila zaražena svinja. Osim toga, u nekim slučajevima infekcija se javila i kada se stado obnavljalo novim, naizgled zdravim krmačama koje su zapravo u sebi nosile opasne mikroorganizme. Zbog toga je potrebno uvek pre unošenja testirati nove životinje, a brojni veterinari savetuju da bi ovakve provere treba da se obavljaju što češće na farmama tokom cele godine.  

Kako sprečiti pojavu i širenje zaraznih bolesti svinja?

Simptomi koji se javljaju su depresivno stanje, povišena telesna temperatura, problemi s disanjem, povraćanje, koža je oko ušiju, mlečnih žlezda, genitalija i oko repa plave boje. Kao posledica javljaju se nagli trudovi u kasnoj trudnoći iza kojih sledi pobačaj ili prasad deformisane glave ili tela.

Trenutno ne postoji specifičan lek za virus

Ne postoji specifičan tretman za PRRS. Antibiotici širokog spektra mogu biti korisni u kontroli sekundarnih infekcija. Zanimljivo je što se virus ne može odupreti svim dezinfekcionim sredstvima, a ne voli ni ultraljubičaste zrake, procese smrzavanja i odmrzavanja, tretman ugljen dioksida i promenu kiselo-baznih svojstava medija.

Tokom akutne bolesti najčešće se primenjuju protivupalni proizvodi (npr. Aspirin). Ostale korisne tehnike uključuju izolaciju prasadi, razne protokole vakcinacije PRRS, redovini zdravstveni pregled, testiranja (ELISA, PCR i IFA) i uklanjanje zaraženih krmača iz stada najmanje 60 dana, dok vepra koji je bio u zaraženom stadu treba staviti u karantenu od 90 dana.


Tagovi

Reproduktivni i respiratorni sindrom Svinje Pobačaj Parenje Asimptomatski Krmača Dušnik Bolest svinja Simptomi


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.