Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mleka
  • 14.07.2015. 10:30

Rekordan otkup mleka u Crnoj Gori

Crna Gora je zabeležila rekordan otkup mleka u prvom polugodištu ove godine. Otkupljeno je skoro 12 miliona litara.

Foto: depositphotos.com
  • 366
  • 10
  • 0

U Crnoj Gori je u prvom polugodištu ove godine zabeležen rekordan otkup mleka od skoro 12 miliona litara, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Petar Ivanović.

Prema njegovim rečima, u junu je otkupljeno oko 2,3 miliona litara, što je pet odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. "Sa osetnim povećanjem otkupa mleka u maju i junu, nadomešten je smanjeni otkup s početka godine, uglavnom prouzrokovan vremenskim neprilikama", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare, prenose podgoričke Vijesti.

Otkup bi bio i veći da nije bilo restrikcija

On je istakao da je otkupljena količina mleka u junu bila za 117,6 hiljada litara veća u odnosu na maj i da bi otkup bio još veći da pojedine mlekare nisu uvele restrikcije otkupa zbog nemogućnosti da realizuju sve prerađene količine mleka.

Ivanović je dodao da su sve premije za otkupljeno mleko obezbeđene i isplaćene poljoprivrednim proizvođačima na vreme. Prema njegovim rečima, iako se ukupan broj kooperanata, koji predaju mleko mlekarama i sirarama, smanjio u odnosu na jun prošle godine za 182, povećao se broj grla po kooperantu. "To znači da počinje proces ukrupnjavanja proizvođača, što smo i predvideli pre dve godine. Drugi razlog povećanja otkupa je jačanje kvaliteta rasnog sastava grla, i kvalitetnije ishrane grla".

Približno trećina mleka je odličnog kvaliteta

Kako je naveo, poljoprivredni proizvođači su za nešo više od 26 odsto otkupljenog mleka ostvarili pravo na premiju za EU kvalitet od tri centa, dok su za 6,5 odsto ostvarili premiju za ekstra nacionalnu klasu u iznosu od jedan cent. "To znači da je približno jedna trećina otkupljenog mleka odličnog kvaliteta", rekao je Ivanović.

Prema Anketi o radnoj snazi sprovedenoj u prvom ovogodišnjem kvartalu, u poljoprivrednim delatnostima je bilo angažovano 14,5 hiljada ljudi, ili 6,9 odsto ukupno radno angažovanih na teritoriji Crne Gore. Od navedenog broja, 7,9 hiljada su muškarci a 6,6 hiljada žene.

Ivanović je podsetio da je u periodu januar-maj, prema podacima Monstata, zabeležen rast prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i povećanje od 2,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Foto: depositphotos.com; Blulz60


Izvori

Tanjug


Tagovi

Otkup mleka Crna Gora Restrikcije Petar Ivanović Mlekare Poljoprivredni proizvođači Kvalitet mleka Premije za mleko