Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma "Babić"
  • 25.04.2023. 10:30
  • Prnjavor

Rekorderka Tara pomela konkurenciju u proizvodnji mleka

Dobila je ime po reci, a reč je o grlu iz sopstvenog uzgoja prnjavorskog porodičnog gazdinstva na kojem sve poslove obavlja domaćin Boro Babić sa svoja dva sina.

Foto: Marko Babić
  • 572
  • 78
  • 0

Krava Tara proglašena je rekorderkom po proizvodnji mleka u Republici Srpskoj, u prošloj godini. Ova ljubimica farme "Babić" u naselju Gornji Štrpci kod Prnjavora (BiH), lani je proizvela 11.680 litara mleka u laktaciji, što je više i od evropskog proseka.

Dobila je ime po reci, a reč je o grlu iz sopstvenog uzgoja ovog porodičnog gazdinstva na kojem sve poslove obavlja domaćin Boro Babić sa svoja dva sina.

"Ovde je oteljena i othranjena, sada je trenutno u četvrtoj laktaciji", priča zadovoljno Marko, jedan od Borinih sinova, naglasivši kako imaju još krava koje daju od osam do 10 hiljada litara, ali Tara je nadmašila sve njih.

Sve sami proizvode

Na farmi je 160 grla u slobodnom uzgoju i svaka od njih ima svoje ime. Mezimica je više, uz ovu koja daje najviše mleka, tu su i one umiljate koje se ne odvajaju od gazdi svaki put kada kroče među njih. Prema rečima našeg sagovornika, dobri rezultati u proizvodnji mogu da se očekuju onda kada se poslože genetika i ishrana.

Sami proizvode kompletnu hranu za goveda

"Naše krave dnevno jedu 30 kilograma silaže, 15 kg senaže, tri kilograma pivskog trebera i sedam kilograma koncentrata koji se dodaje u te mere obroka, a ostalo doziramo zavisno od proizvodnje", navodi i ističe kako koncentrate sami prave od žitarica koje uzgajaju.

Na oko 180 hektara zemlje, koliko ukupno obrađuju, Babići poseju i soju, suncokret, kukuruz, pšenicu, ječam i sve ostalo što im treba. Godišnja ulaganja su, kažu nam, ogromna, a cena mleka jedva da može da pokrije troškove.

"Može ovako kada mi sve proizvedemo, ali radimo skoro 24 sata svaki dan. Radnika nemamo, a ni slobodnog vremena. Da vam iskreno kažem, život nije nekakav. Imamo svoju mehanizaciju kompletnu, ali da bi normalno živeli fali radnika", priča Marko koji sa svojih 33 godine, uprkos napornom radu, ne razmišlja da napusti zemlju.

Odrastao na farmi

Situacija ovde, kako opisuje, nije katastrofalna, ali je daleko od dobre. Ali, smatra da ni "tamo negde preko granice", nije mnogo bolje. Celi život je, priča nam, proveo na farmi.

Na farmu će uskoro stići i robot za mužu

"Deda je to radio pre rata, pa su sve morali da zatvore. Mama i tata su posle imali nekoliko krava, a od 2000. su polako proširivali. Pre više od decenije smo napravili farmu i krenuli intenzivnije", dodaje.

Iako je posao težak, raditi se mora, a napredak podrazumeva i stalne investicije. Pa tako i na farmi Babić pokušavaju stizati trendove savremene proizvodnje. Ovaj mladi poljoprivrednik navodi da će za oko mesec dana ovde robotizovati mužu.


Tagovi

Krava Rekorderka Tara Farma Babić Marko Babić Štrpci Ishrana goveda Laktacija Proizvodnja mleka


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.