Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika radost
  • 15.03.2023. 16:30
  • Gradiška

Retkost: Krava na domaćinstvu Ćirića otelila trojke!?

Za holštajn rasu inače kažu da su prave hodajuće fabrike mleka, a u ovom domaćinstvu ljubimice su one koje daju najviše. Međutim, od jutros im je Bijela najdraža.

Foto: Radovan Ćirić
  • 867
  • 365
  • 0

Krava Bijela od jutros je omiljena u domaćinstvu Radovana Ćirića. Ona je farmu u selu Gornji Podgradci kod Gradiške u Bosni i Hecegovini proširila za tri nova grla, odnosno dva muška i jedno žensko tele. 

Crno-bela holštajnka je trojke otelila bez imalo problema i donela veliku radost ovom poljoprivredniku koji se već više od decenije bavi stočarstvom. 

"Znali smo da je steona, da joj je termin, ali nismo očekivali trojke. Ranije su znali biti blizanci, a ovo je prvi put da smo dobili troje teladi odjednom", rekao je Radovan za Agroklub

Trostruko veselje

Jutros je kaže u štali primetio da je kod Bijele pukao vodenjak, završio je mužu i obaveze oko ostalih grla, a potom joj pomogao da oteli prvo. 

"Vidio sam da je sitno, smestio ga u boks i vratio se do nje, pregledam i onda vidim još jedno, kad sam i njega smestio, vidim i treće stiže", ispričao nam je ovaj domaćin dodavši da je sve prošlo u najboljem redu i kako nije bilo potrebe za veterinarom.

Radovan je farmu nasledio od oca koji se od 2000. bavi stočarstvom, a posao oko proizvodnje mleka je preuzeo 2012. godine. U štali je trenutno 35 krava, od kojih je 18 na muži, a ostalo je ženski podmladak. Novi muški članovi ovde će ostati tek nekoliko dana, a potom idu na prodaju, dok će žensko zadržati. 

"Mušku prodajem kada budu negde oko sedam do 10 dana. Simentalce je lako prodati za 700 do 750 maraka (42.600 - 45.700 dinara), a ovaj crno-beli holštajn je jako teško, daje se i za 350 maraka (21.300 dinara)", kaže naš sagovornik koji drži obe rase. 

Postala ljubimica

Za holštajn krave inače kažu da su prave hodajuće fabrike mleka, a u ovom domaćinstvu ljubimice su one koje daju najviše.

Međutim, od jutros im je, kroz šalu navode, Bijela najdraža. Iako partus trojki nije jedinstven slučaj, jeste redak, i svaki put kada se desi, smatra se prirodnim fenomenom.


Tagovi

Krave Muzne krave Trojke Teljenje Radovan Ćirić Holštajn


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.