Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 25.11.2023. 18:00

Revolucionarni uzgoj svinja dolazi iz Holandije?

Pet holandskih svinjara su se udružili u zadrugu Zonvarken jer su odlučili stvoriti nešto novo. Kako žive i šta jedu njihove svinje?

Foto: Zonvarken
  • 15.784
  • 884
  • 0

Iz Holandije dolazi novi koncept uzgajanja svinja - Zonvarken, što u slobodnom prevodu znači sunčana svinja. Reč je zapravo o zadruzi koja ovakav način držanja naziva revolucionarnim, a cilj mu je da kombinuje zahteve životinja, uzgajivača, životne sredine i ljudi.

Objekat i spoljni prostor su uzgajivači prilagodili prirodnim instinktima svinja koje mogu slobodno da borave na otvorenom. Kažu da im žele obezbediti maksimalnu dobrobit, a pritom imati minimalne emisije CO2, amonijaka, čestica i mirisa i dobar prihod.

Ističu da takav uzgoj obezbeđuje snabdevanje visokokvalitetnim mesnim proizvodima.

Ispunjava četiri uslova

Zadruga okuplja uzgajivače koji su pre pet godina odlučili da stvore nešto novo, jer je konvencionalni uzgoj svinja bio pod sve većom kritikom. Koncept je u startu trebao da ispuni četiri uslova: da obezbedi dobrobit životinja, da uzgajivačima donosi sigurne prihode, da je prihvatljiv za zajednicu te da je ekološki i klimatski prilagođen novim standardima. U ekološkom pogledu to znači da je održiv, CO2 neutralan i sa najnižim mogućim emisijama amonijaka, fine prašine i mirisa.

Svinjari izlaze iz posla u zamenu za naknadu - u kojoj evropskoj zemlji?

Na farmi u De Hurneu u pokrajini Gelderland, na granici sa Nemačkom, nalaze se dva manja objekta koji imaju do 12 obora. U svakom objektu može da se drži do 25 krmače i do 300 priplodnih ili tovnih svinja. Obori su kombinovani za uzgoj, prašenje i tov, a svaki ima deo ispusta i stalni pristup livadi.

Krmače se neposredno pred prašenje useljavaju u jedan od kombinovanih obora. Nema premeštanja prasadi do odvajanja za prodaju ili klanje. Time je stres kod životinja sveden na minimum, kao i gubitak na težini kod prasadi nakon odbijanja od krmača.

Klimatski neutralno meso

Posebna stavka u ovakvom uzgoju je ishrana. Stočna hrana sa 65 odsto ima najveći udeo karbonskog otiska u svinjskom mesu. Zbog toga ima centralnu ulogu u ovom konceptu. Rađeno je na potpunoj eliminaciji konvencionalnih žitarica i soje kao izvora proteina.

Prednost je data otpadu iz prehrambene industrije kao što su mekinje, ostaci starog hleba i drugo. Upotrebom ovakve hrane karbonski otisak se smanjuje za čak 60 odsto.

Kako izgleda njihov uzgoj, pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Zonvarken Dobrobit životinja Prirodni uzgoj Kvalitetno meso Zadruga Svinjarstvo Holandske svinje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]