Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robna razmena
  • 05.04.2021. 09:00

Robne rezerve preuzimaju 15.000 tovljenika

Ovde reč o tovljenicima koji su se nalazili kod proizvođača, a koji su ranije plaćeni takođe robnom razmenom. Farmeri će dobiti i nove količine kukuruza koje će im dodatno smanjiti troškove trenutne proizvodnje.

Foto: Bigstock/jimbophotoart
  • 759
  • 397
  • 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su sa odgajivačima svinja povodom trenutnih poremećaja na tržištu. Kao prva mera pomoći, sa udruženjima je dogovoreno povlačenje 15.000 tovljenika koje će Robne rezerve preuzeti od odgajivača svinja.

Napominje se da je ovde reč o tovljenicima koji su se nalazili kod proizvođača, a koji su ranije plaćeni takođe robnom razmenom. Farmeri će dobiti i nove količine kukuruza koje će im dodatno smanjiti troškove trenutne proizvodnje.

Robne rezerve će obezbediti određene količine kukuruza koje će biti date kao pozajmica proizvođačima i naplaćene naturalno po tržišnim uslovima. Ovom prilikom dogovreno je da će se formirati i Radna grupa koja će uključiti i predstavnike udruženja odgajivača svinja kako bi se zajedničkim naporima unapredio sektor svinjarstva u Srbiji. 

Godišnje Udruženje proizvede 400.000 tovljenika

Kako pišu Večernje novosti, nedavno je samo Udruženje poslalo apel resornom ministarstvu, da kupe viškove tovljenika. Uz to, tražili su i da se obezbedi dovoljna količina kukuruza. Članovi ovog Udruženja imaju oko 17.000 krmača i godišnje proizvedu 400.000 tovljenika. Kako kažu, ugrožen je opstanak svinjarstva u Srbiji.

Neophodna je i kontrola uvoza svežeg mesa, jer se stvaraju viškovi na domaćem tržištu. Uzgajivači žele i da se za njih omogući da ne plaćaju zakup zemlje za narednu godinu.


Tagovi

Robne rezerve Tovljenici Razmena kukuruza Udruženje odgajivača svinja Zakup zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...