Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely centar
  • 10.06.2022. 12:00

Robotizacija gazdinstva znači imati sve potrebne podatke o svakoj kravi

Tokom muže se prikuplja između 50 i 60 merljivih podataka o svakoj životinji dok ostatak dolazi merenjem ponašanja i preživanja, pojašnjava dobrobiti robotizacije farme, Ivica Šalinović, upravnik Lely centra Osijek.

Foto: Lely
  • 496
  • 97
  • 0

Sve su češće robotizacije poslova na gazdinstvu kako bi se poboljšali i unapredili proizvodni rezultati. Kompanija Lely, osnovana davne 1948., predvodnik je u automatizaciji, počevši sa prvom generacijom robota za mužu Astronaut, od 1992. godine do današnje pete generacije Astronaut A5. Razgovarali smo s Ivicom Šalinovićem, upravnikom Lely centra Osijek koji nam je objasnio benefite robotizacije farme. 

Šta je presudno kod proizvođača prilikom odabira robota za farme?

Za automatizaciju muže odlučuju iz dva razloga. Prvi je tehnološki. Robot nam omogućava individualni pristup svakoj kravi kao i vreme da joj se posvetimo radi potrebne zdravstvene ili reproduktivne intervencije. Istovremeno ćemo na dlanu imati sve potrebne informacije na osnovu kojih možemo da odlučimo šta ćemo dalje preduzeti. Drugi razlog koji nas "gura" u tom smeru je nedostatak kvalifikovane radne snage i rasterećenje poslom na farmama. Muža zahteva tačno vreme u kojem ćemo boraviti u staji dva puta na dan, bez izuzetka. Uz robote, mogu odabrati kada će se posvetiti nekim drugim obavezama jer nisu toliko vezani uz mužu.

Koje najčešće izaberu?

Robot za mužu je prvi izbor. On čini srce farme. Svi ostali, na primer, za donošenje hrane, čišćenje poda, ishranu, samo su nastavak robotizacije. Muža je zahtevan, težak i vrlo osetljiv posao u proizvodnji mleka. Kada se robotizuje ovaj deo, automatizacija ostalih procesa je jednostavnija. Robot za mužu nam daje sve potrebne informacije koje su osnov za ostatak robotizacije. 

Koje karakteristike imaju Lely roboti?

Lely roboti za mužu na tržištu su prisutni od 1992. godine, a robot Astronaut peta je generacija. Osnovni koncept nije se promenio 30 godina. Krave mogu same da izaberu kada će ići na mužu, kada će se odmarati, a kada jesti. Kada je slobodna i zdrava, uz što manje uznemiravanja, od nje se mogu očekivati i vrhunski rezultati u proizvodnji. Fokus Lely-a je uvek krava. U razvoju aktuelne generacije, učestvovali su farmeri sa testnim robotima. Ovo je prvi u svetu koji su farmeri testirali. Na osnovu njihovih sugestija napravljene su izmene čime je on prilagođen upravo onima koji ga koriste. 

Na dlanu imamo sve potrebne informacije na osnovu kojih možemo da odlučimo šta dalje da preduzmemo

Svi drugi roboti iz programa Lely imaju određene korelacije na robota za mužu i krave. Tako, na primer, robot za hranjenje povećava ulazak u robota za mužu za 10 odsto. Krave su znatiželjne, pa kad im dogura hranu, doći će da vidi šta ima. A kad je "već na nogama", proveriće i šta ima kod robota za mužu. Svi su roboti koncipirani na način kako bi proizvodnja mleka bila što isplativija, održivija, a posao činio zadovoljstvo. 

Imamo nekoliko koncepata. Exos je robot za kosidbu i hranjenje travama, a Sphera za preradu stajnjaka i smanjenja misije CO2 za 70 odsto. Sve je veća potražnja i za Vectrom, namenjenom hranjenju, poslednjih godina sve više tovne junadi, gde je osetno povećanje prirasta sa istom količinom hrane. 

Pametni algoritmi "uče" o svakom grlu 

Koje su najčešće predrasude o digitalizaciji farme i robotima?

U šali znam često da kažem kako i naš robot muze krave. Vrednost mu je zapravo u prikupljanju i obradi podataka. Živimo u digitalnom dobu, a cilj Lely-ja je da pruži korisniku podatake za svaku kravu o proizvodnji, zdravstvenom stanju vimena i generalno životinje. Tokom muže se prikuplja između 50 i 60 merljivih podataka dok ostatak dolazi merenjem ponašanja i preživanja. Pametni algoritmi pri tome "uče" o svakoj kravi. Reč je o ogromnoj količini podataka koje korisnici vide na ekranima svojih računara ili mobilnih telefona. 

Svi podaci su obrađeni i oni postaju saveti ili zadaci koje treba da urade proizvođači. Unutar Horizon platforme postoji mogućnost kreiranja zadataka i smena za izvršenje radnji koje treba da napravimo poput lečenja, osemenjavanja, odrađenih tretmana, zasušivanja i drugog. Jednostavno rečeno, to vam je ukupna slika farme sa uvidom šta je potrebno na njoj toga dana da se uradi. Kada je sve organizovano, farmerima ostaje više slobodnog vremena koje mogu da iskoriste. 

Možete li uporediti naše tržište i Lely u svetu?

Teško je napraviti poređenje ova takozvana stara tržišta. Najveća je razlika što je kod nas prva generacija farmera prepoznala automatizaciju kao pomoć u proizvodnom procesu dok je razumevanje starih tržišta na osnovu iskustva, ipak nešto drugačije. Danska, Holandija i neki drugi imaju veliki broj automatizovanih farmi sa dugom tradicijom, pa je kod njih i percepcija drugačija. 

Živimo u digitalnom dobu, a cilj Lely-ja je da pruži korisniku podatake za svaku kravu o proizvodnji, zdravstvenom stanju vimena i uopšteno životinje, kaže Šalinović.

Kakav je napredak digitalizacije poslednjih godina kod nas i kako predviđate budući razvoj? 

Uspešnost automatizacije kod nas ubuduće nije u vezi sa željama ili mogućnostima farmera. Imamo tendenciju pada proizvodnje mleka, pada cena, suočavamo se sa nedostatkom radne snage. Pitanje održivosti sve više dobija na značaju poslednjih godina kada su ulazne cene sve veće. Stoga će biti veliki izazov u proizvodnji mleka. Ali, proces automatizacije farmi je nezaustavljiv. Sigurno će se u idućih pet do 10 godina mnogo farmera odlučiti za robotizaciju. Jedini način efikasne proizvodnje zasniva se na informacijama na osnovu kojih se deluje, a to je moguće jedino uz automatizaciju cele proizvodnje.

Roboti i u Srbiji 

Kolike su najčešće veličine naših farmi i koji je prosek veličine (koliko imaju grla) onih koji se odlučuju za digitalizaciju na našem tržištu?

Veličina farmi varira od 40 do 200 muznih kava. U poslednje vreme stižu nam upiti i sa velikih farmi. To je i svetski trend. U Lely-u postoji XL odsek koji se bavi velikim farmama. U radu je trenutno više od 250 farmi sa osam ili više robota za mužu. I taj broj se povećava svake godine. 

Postavljanje robota za mužju 

Odnedavno poslujete i u Srbiji, kako bi to tržište uporedili sa onim u Hrvatskoj?

Srpsko je tržište vrlo slično hrvatskom. Njihovi farmeri suočavaju se s istim problemima kao i u Hrvatskoj. U Srbiji smo prisutni od 2020., a prošle godine smo instalirali prva dva robota. Osim za mužu, do kraja godine ćemo instalirati i Vector sistem za hranjenje kao i robote za čišćenje punog poda Lely Discovery Collector. Povratne informacije koje imamo su odlične. I ubuduće očekujemo uspešnu saradnju sa farmerima na obostrano zadovoljstvo. To je za nas jedini opravdani pristup. Napretku svakog farmera se radujemo jer je to i naš uspeh. Bez obzira na tržište, ako je prepoznao naš koncept i način rada, za nas je to najveći uspeh. 

Uštede u radu i povećanje proizvodnje mleka 

Možete li navesti neku računicu, na primer uštede i za koje vreme se amortizuje ulaganje u digitalizaciju? Isplativost?

Sve su farme različite. Ne postoje dve iste. Kada uzmemo u obzir da koncentrovani deo obroka rasporedimo prema proizvodnji i stadijumu laktacije svakoj kravi pojedinačno, ekonomski gledano sa istom količinom hrane ispravno raspoređene možemo očekivati povećanje od 10 odsto. Treća muža nam omogućava povećanje proizvodnje pet do 15 odsto. Prema iskustvima, u proizvodnji mleka minimalno povećanje je 10 odsto.

Zdravstveno stanje nikada ne uzimamo u kalkulaciju. Poboljšanje zdravstvenog stanja i reprodukcija vide se tek nakon poređenja. Ušteda na radu je znatna. Kada u obzir uzmemo samo subvenciju i minimalno povećanje proizvodnje, robot za mužu se isplati u roku tri do četiri godine, ne računajući zdravstveno stanje. 

Post prodajni saveti 

Možete li malo objasniti kako funkcioniše Lely servisna služba?

Tehničari Lely-a su dostupni 24/7. Svi su sertifikovani, stalno se školuju, a znanje im se proverava. Osnova za dobro funkcionisanje farmi je tehnička podrška. U sistemu Lely više je od 2.000 sertifikovanih tehničara koji putem servisne platforme razmenjuju iskustva. Tako ono što se unese u Lely sistem, saznanja o tome imaju sertifikovani tehničari na globalnom nivou. 

U robotizaciji je presudna preventiva, isto kao i u proizvodnji mleka. Ako se roboti redovno servisiraju, intervencija je malo. Tehničari poseduju digitalne alate za nadzor i proveru rada robota, tako da u svakom trenutku mogu pomoći farmeru bez izlaska na teren, što značajno smanjuje troškove. 

Svakom kupcu obezbeđujemo post prodajne savete koji su vezani za pomoć upravljanja farmom, usmereni su na poboljšanje proizvodnje, zdravlja, reprodukcije i drugog.  

Krave vole i velnes tretman

Kako bi uporedili Lely s konkurencijom (zastupljenost, kvalitet, servis...)?

Lely se osim robotima za mužu, hranjenje i čišćenje nikada nije bavio konvencionalnom opremom pa je i svaki sklop novorazvijen za određenu funkciju u upotrebi. Upravo to nas od samog početka razlikuje od drugih. Kompanija zauzima 60 odsto globalnog tržišta. 


Tagovi

Ivica Šalinović Lely centar Osijek Digitalizacija farmi Roboti na farmi Muža krava


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)


Partner