Masaža povoljno utiče na razvoj mlečne žlezde, povećanu produktivnost i prevenciju njenog oboljenja.
Muža koza može biti ručna ili mašinska. Pri ručnoj važno je da se ona izvodi pravilno i higijenski. Proces ručne sastoji se od tri faze: priprema koza za mužu, muža i domuzivanje, nabraja stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Kosovka Jakšić.
Priprema koza sastoji se u čišćenju, masaži vimena i izmuzavanju prvih mlazeva mleka. Čišćenje vimena i sisa izvodi se sa ciljem da se ukloni prljavština, koja bi u toku muže mogla dospeti u mleko. Vime se obično pere mlakom vodom i briše suvom pamučnom krpom.
Masaža vimena primenjuje se u pripremi koza pre muže i na kraju u fazi domuzivanja. Pre početka postupka, u donji deo spusti se 70 odsto od ukupne količine mleka. Ta količina mleka može odmah da se izmuze. Preostalog 30 odsto mleka nalazi se u gornjem delu koje nije oslobođeno za mužu.
Na spuštanje tog preostalog mleka povoljan uticaj ima davanje koncentrata pri procesu, dobar postupak muzača sa kozama i drugo. Podsetimo, kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.
Do smanjene količine pomuženog mleka dolazi usled lošeg postupka sa kozama, vike, lupe i galame, naglašava Jakšićeva.
Masaža povoljno utiče na razvoj mlečne žlezde, povećanu produktivnost i prevenciju njenog oboljenja. Takođe je na dve do tri nedelje pre jarenja kod prvojarica veoma značajna, jer se pozitivno odražava na predstojeći period mlečnosti. Masaža se sastoji u tome što se postepeno obe polovine vimena polako obrađuju pokretima ruku.
Pri ručnoj muži pražnjenje vimena se postiže pokretima ruku muzača sa pritiskom na sisu i vime. Pravilan način ručne muže je ona zatvorenom šakom (sisa se obuhvata celom šakom). Mašinska povećava produktivnost rada za dva do tri puta, navodi stručnjak stočarstva.
Povezana stočna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka