Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 10.06.2023. 13:30

Ručna muža koza i koji je značaj masaže?

Masaža povoljno utiče na razvoj mlečne žlezde, povećanu produktivnost i prevenciju njenog oboljenja.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 473
  • 73
  • 0

Muža koza može biti ručna ili mašinska. Pri ručnoj važno je da se ona izvodi pravilno i higijenski. Proces ručne sastoji se od tri faze: priprema koza za mužu, muža i domuzivanje, nabraja stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Kosovka Jakšić.

Priprema koza sastoji se u čišćenju, masaži vimena i izmuzavanju prvih mlazeva mleka. Čišćenje vimena i sisa izvodi se sa ciljem da se ukloni prljavština, koja bi u toku muže mogla dospeti u mleko. Vime se obično pere mlakom vodom i briše suvom pamučnom krpom.

Povoljan uticaj ima davanje koncentrata

Masaža vimena primenjuje se u pripremi koza pre muže i na kraju u fazi domuzivanja. Pre početka postupka, u donji deo spusti se 70 odsto od ukupne količine mleka. Ta količina mleka može odmah da se izmuze. Preostalog 30 odsto mleka nalazi se u gornjem delu koje nije oslobođeno za mužu.

Za mlečnost bitna je i ishrana (foto: G. Nastić)

Na spuštanje tog preostalog mleka povoljan uticaj ima davanje koncentrata pri procesu, dobar postupak muzača sa kozama i drugo. Podsetimo, kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Do smanjene količine pomuženog mleka dolazi usled lošeg postupka sa kozama, vike, lupe i galame, naglašava Jakšićeva.

Ručna ili mašinska?

Masaža povoljno utiče na razvoj mlečne žlezde, povećanu produktivnost i prevenciju njenog oboljenja. Takođe je na dve do tri nedelje pre jarenja kod prvojarica veoma značajna, jer se pozitivno odražava na predstojeći period mlečnosti. Masaža se sastoji u tome što se postepeno obe polovine vimena polako obrađuju pokretima ruku.

Pri ručnoj muži pražnjenje vimena se postiže pokretima ruku muzača sa pritiskom na sisu i vime. Pravilan način ručne muže je ona zatvorenom šakom (sisa se obuhvata celom šakom). Mašinska povećava produktivnost rada za dva do tri puta, navodi stručnjak stočarstva.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Muža koza Ručna muža koza Vime i sise Kozarstvo Kosovka Jakšić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u