• Antibiotici
  • 18.09.2021. 07:30

Ruski stočari uskoro neće smeti da koriste antibiotike u ishrani životinja?

Plan je zabraniti dodavanje antibiotika u hranu i prodaju hrane za životinje koja ih sadrži ako za to nemaju posebne dozvole ili recepte.

Foto: Depositphotos/velkol
  • 180
  • 109
  • 0

Ruska vlada je podržala dugo očekivani predlog zakona o pooštravanju kontrole upotrebe antibiotika u proizvodnji stočne hrane, piše All about feed.

Ako ga odobre Parlament i predsednik Vladimir Putin, poljoprivrednicima će biti zabranjeno njihovo dodavanje u hranu, kao i prodaja hrane za životinje koja ih sadrži, osim ako imaju za to posebnu dozvolu ili izdat recept veterinara.

"Cilj je ojačati kontrolu nad upotrebom takvih lekova u stočarstvu i živinarstvu", izjavila je ruska potpredsednica vlade, Viktoria Abramčenko za tamošnje medije. Autori zakona ističu da je problem sve veća rezistencija na antibiotike i obećavaju da će nova pravila smanjiti njihovu neopravdanu primenu jer ih trenutno ruski poljoprivrednici koriste u neograničenim količinama.

Ruski veterinarski standardi propisuju da se njihovi ostaci ne smeju nalaziti iznad dopuštenih granica u gotovim proizvodima. Međutim, kontrola je daleko od savršene.

Brine ih rezistentnost

Prema novim pravilima, svi recepti za veterinarske lekove biće registrovani u federalnom državnom informacionom sistemu. Osim toga, samo osobe s dozvolom farmaceuta moći će dodavati antimikrobne lekove u hranu.

Prema rečima Alekseja Ermakova, šefa odseka za biologiju na Državnom tehničkom univerzitetu Donskoj, ruski su naučnici zabrinuti zbog rezistencije jer se antibiotici prekomerno koriste.

"Za razvoj novih potrebne su godine i milioni dolara", zaključio je.

Trenutno nema službenih statističkih podataka koji ukazuju na to koliko ih se koristi na ruskim farmama. Ruski veterinarski nadzor Rosselkhoznadzor podržao je predlog potvrdivši da postoji problem njihove nekontrolisane i intenzivne upotrebe u poljoprivredi te zemlje. Osim toga, oni se tamo koriste i za podsticanje rasta i produktivnosti stoke, istakli su.

Ruska unija proizvođača hrane za životinje već je podržala novi predlog zakona.

"Vlasti bi trebalo strogo da kontrolišu upotrebu ovih lekova u stočnoj hrani. Njihovo korišćenje u profilaktičke svrhe može biti potrebno samo u izuzetnim slučajevima izbijanja bolesti, a ne radi prevencije", rekao je Valeri Afanasijev, direktor Sindikata proizvođača hrane za životinje.

Trend smanjenja upotrebe ove vrste lekova zabeležen je i u Kini, koja je veliki i proizvođač i potrošač svinjskog mesa. Takođe, prošlog su meseca globalni čelnici i stručnjaci zatražili značajno i hitno smanjenje količina antimikrobnih lekova, uključujući antibiotike.

Upotreba antibiotika: UN predlaže globalno smanjenje, EU zabranu od januara 2022.

Takođe, zemlje EU početkom sledeće godine čeka značajno ograničenje njihove upotrebe što je izazvalo i mnoge kritike, posebno veterinara. 


Tagovi

Rusija Antibiotici Rezistentnost Ishrana Otpornost


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.