Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 10.12.2017. 17:00

Safolk rasa idealna za tov

Milovan se opredelio za tovno ovčarstvo, jer je ova rasa izuzetno mesnata. Kaže da je cena oko 300 dinara za kilogram i da je zadovoljan.

Foto: Prin Screen / YouTube
  • 1.752
  • 146
  • 0

Salaš pored puta, u Žablju, još davno, sedamdesetih godina, kupili su roditelji oca Milovana Nedeljkovića. Do danas, u njemu je utkana porodična, tradicionalna proizvodnja. Počelo se sa ovcama i kravama, kao i sa ratarstvom, koliko je dovoljno za ishranu stoke.

"Imamo oko 80 ovaca, rase safolk. To je držao i moj deda, a ovnovi su bili uvezeni osamdesetih iz Engleske. Imali smo i cigaje, ali safolk ovce su naša ljubav", kaže Nedeljković.

Ove ovce nastale su početkom 19. veka, ukrštanjem niskoproduktivne norfolk ovce sa ovnovima sautdaun rase. Ime je dobila po pokrajini Safolk. To je terminalna rasa, sa velikim prirastom.

Ovce za tov

Milovan se opredelio za tovno ovčarstvo, jer je ova rasa izuzetno mesnata. Kaže da je cena oko 300 dinara za kilogram i da je zadovoljan.

"Lako se hrane, nisu zahtevne, a dobre su za pašu. Redovno ih vankcinišemo i nemamo problma sa njima. Jedini problem je otkup vune, koji je loš", kaže ovaj domaćin.

Više u prilogu:

Foto: Prin Screen / YouTube


Tagovi

Safolk Ovca Ovan Milovan Nedeljković Žabalj Norfolk Sautdaun


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D