Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 04.11.2017. 10:30

Safolk se više traži i daje više mesa

Baveći se ovčarstvom, Slavimir Zlokolica se odlučio za rad na čistoj saflok rasi, za koju kaže da najviše liči na staru cigaju, ali se više traži i daje više mesa.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.768
  • 86
  • 0

Slavimir Zlokolica iz Žablja bavi se stočarstvom, ali pre svega ovčarstvom. Smatra, kako kaže, da će od tog posla "nešto biti". Ima cigaje i safolk rasu.

Teži čistoj rasi

Tokom godina je bilo ukrštanja rasa, a sada se teži čistoj, kako bi proizvodnja bila poboljšana.

"Ima još nešto cigaja, koje su od 50 do 70 odsto safolci, one su na pašnjaku. Dve čiste ovce su donete kući, jer im je otac na pašnjaku, da ne bi dolazilo do parenja. Ovde imamo super ovna, koji je Englez i po majci i po ocu. I čista jagnjad su kod kuće, da dobijaju na kondicij i da se što bolje razvijaiju", priča Slavomir.

Dodaje da je safolk rasu odabrao, jer najviše liči na staru cigaju, ali se više traži i daje više mesa.

Od ljubavi se ne živi

Na ispaši je 40 grla, a na gazdinstu još oko 30. Problem je sa pašnjacima, za koje Zlokolica kaže da zavise i i od kvaliteta zemlje. Tržište je promenjivo i neizvesno, pa se najviše radi sa nakupcima, a sa klanicama sezonski - do Đurđevdana.

"Posle toga su cene za 30% niže, a jagnjetu sa više od 35 kila isto cena ide dole. Nema kontinuiteta u kupovini, a u vezi je sa praznicima. Cena diktira da li ćete se ovim bavitti ili ne, od ljubavi se ne živi", zaključuje Zlokolica.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Slavimir Zlokolica Žabalj Cigaja Saflok Ovce


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner