Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje ovaca
  • 06.02.2018. 10:15

Sakule: Vuna nema kupce

"Nema ni glavnog otkupljivača, nema prerađivača da se prave vuneni džemperi, vunene čarape više niko ne nosi. Nema više takvih fabrika kao nekad, sad se odeća uvozi iz Kine i naša vuna je postala suvišna", kaže Živan Marjanski.

  • 716
  • 117
  • 1

Ovčari u mestu Sakule u Banatu smanjili su svoja stada, ali prodaja vune je i dalje veliki problem. Više nemaju gde da je skladište, pa je čak i pale. Iako je cena niska, kupaca nema.

Baš takav problem ima i porodica Marjanski iz Sakula. Od oko 400 ovaca godišnje dobiju od 700 do 1.000 kilograma vune.

"Do pre 10 godina menjali smo vunu za tepihe, a kasnije smo je prodavali, jer je imala bar neku cenu. Poslednje dve godine vuna stoji kod nas, jer smo uspeli samo nešto malo da prodamo, i to za 30 dinara po kilogramu", priča Slobodan Marjanski za RTS.

Živan Marjanski dodaje da je problem što vuna nikome ne treba: "Nema ni glavnog otkupljivača, nema prerađivača da se prave vuneni džemperi, vunene čarape više niko ne nosi. Nema više takvih fabrika kao nekad, sad se odeća uvozi iz Kine i naša vuna je postala suvišna".

Ipak, ova porodica ne odustaje, jer gubitak na vuni uspeva da nadoknadi prodajom jagnjadi, čija je subvencionisana cena 360 dinara po kilogramu. 

Foto: Myriams-Fotos / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Sakule Vuna Ovca Slobodan Marjanski Živan Marjanski


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.