Pretraživanje tekstova
Neretko se da dešava saveti stručnjaka iz oblasti agrara naiđu na negativne komentare čitaoca koji su proizvođači. Da li je u pitanju nerazumevanje, ili samo sloboda govora?
Na naš nedavno objavljen tekst, preuzet sa sajta Poljoprivredno stručnih savetodavnih službi o izbalansiranoj ishrani krava zimi, poljoprivrednici su vrlo oštro reagovali. Kako je tekst prenet i na fejsbuk grupu "STOCAR", mnogi čitaoci su imali izrazito negativno mišljenje o pročitanom. Kako ovo nije usamljen slučaj, Agroklub je rešio da "ispita situaciju".
Dakle, u tekstu "Idealan odnos silaže i sena u ishrani krava zimi i šta neće jesti?", stručnjak za stočarstvo iz PSSS Kraljeva Ljiljana Nerandžić navodi da "proizvodnja mleka u zimskom periodu zavisi od odnosa silaže i sena i taj odnos bi trebao da bude 50:50 i u tom slučaju je obezbeđena hranljiva vrednost i dobar ukus hrane".
To iz nekog razloga nije "leglo" čitaocima koji se nisu ustezali da upute komentar. "Je l' ovo neka šala? Hajde molim vas obrišite tekst. Stočarstvo nam je ionako na dnu", "Čitam ovaj tekst i mislim, pa ko je ovde lud", "Više puta sam reagovao na ovako površne i nestručne tekstove", bili su samo neki od komentara. Zašto su stočari našli ovaj tekst za "nestručan"?
"Studijski program i praktična nastava, ne izbacuje dovoljno kompetentan kadar koji se može uhvatiti u koštac sa sprskim poljoprivrednikom. Tu pažnja proizvođača prestaje, a kolege postaju izvor sprdnje. Savete koje daju, su saveti za mala zaostala gazdinstva. Ozbiljni proizvođači, iako često samo sa završenom osnovnom školom, znaju o njihovom poslu dosta više od njih", podelio je sa Agroklubom svoje mišljenje Dejan Reljić iz Pančeva koji je završio Poljoprivredni fakultet, odsek stočarstvo. Stočarskom proizvodnjom prestao je da se bavi 2018. godine, a od tada je u tehnologiji proizvodnje stočne hrane i kao savetnik u oblasti preživarske proizvodnje.
"Tu neznanje nije glavni problem, već nemanje osećaja odgovornosti za ono što se piše i radi. Najviše se greši kao u pomenutom tekstu na savetima ishrane, jer je to najkompleksniji deo mlečnog govedarstva. Iz prostog razloga, što ne postoji univerzalan recept ishrane ni za sve krave na istom gazdinstvu. Kod nas ne postoje standardi za primenu kvalitetne hrane, primer je upravo seno - kod nas je sve seno što nije slama, a nekad i to", kategoričan je bio Đorđe Preković iz Aranđelovca koji je dodao da govedarstvo u Srbiji vidim kao vrlo zaostalo i to ne zbog lošeg genetskog potencijala grla, već u lošoj ishrani i lošim uslovima držanja. Za Agroklub do objave ovog teksta nije dao još informacija o svojoj proizvodnji.
Pozvali smo i Ljiljanu Nerandžić, autorku prenetog teksta i nju upitali za komentar.
"Svako ima pravo da komentariše i misli kako god hoće. Ja sam stočar i stručnjak u svom poslu. Stojim iza toga što sam napisala i to je moje. Kome se ne sviđa, neka demantuje i napiše drugačije" , odgovorila je Nerandžićeva i uputila sve stočare da se njoj lično obrate za sve nedoumice.
Bez obzira na krah stočarstva u Srbiji, poljoprivrednici ipak vide potencijal u mlečnom govedarstvu.
"Preživari su najrentabilnija stvorenja na svetu. Na uloženi dinar, vrate dva i po. Uz dobar menadžment može da se ostvari i do 30% čistog prihoda. Nažalost, svest proizvođača o knjizi polja, input-output, profit, u Srbiji je još uvek misao imenica", zaključio je Reljić.
Da li smatrate da su saveti agrarnih stručnjaka korisni današnjem poljoprivredniku? Ostavite nam mišljenje u komentaru ispod teksta.
Naslovna fotografija: Depositphotos/Goodluz/Facebook/PrScn
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Damir Senjan
pre 13 sati
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 14 sati
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 14 sati
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 3 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 6 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 6 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.
Jellena Delijevic
pre 1 godinu
Moja Baka je bila Strucnjak..ehhh, kad se setim paradajza, krastavaca, luka i sargarepe iz njene baste..Sve je mirisalo, paradajz si mogao osetiti na deset metara... A mi klinci pocupamo, ako je iz zemlje, otresemo i samo zobi.... Kako to da sada nista nema niti miris niti ukus?! ....pitam se...
Damir Senjan
pre 1 godinu
Vladeut Bošnjak Ne da oni sebe zovu stručnjaci, problem je što su diplomirali samo im neko ukrao diplomu, imam takvu iza kuče. Nije mi problem čirilično pismo, znam čirilicu, učio nekada u školi.
Vladeut Bošnjak
pre 1 godinu
А шта је, конкретно, критеријум да се неко назове стручњаком? И како је могуће да неко буде стручњак за нешто ако се никада није тиме бавио?! А то што неко за себе каже да је стручњак, мачору о репић 🙂
Julijana Kuzmić
pre 1 godinu
Ja smatram da treba da postoji otvorena rasprava. Na kraju, rezultati će iza nekoga pokazati najbolje koliko je njegovo znanje i iskustvo :)
Damir Senjan
pre 1 godinu
Stručnjak ti čita i daje savete, oni se nikada nisu bavili poljoprivredom. Sjeti se Juliana, prije sam ti u komentaru napisao da nesmijem ništa mlječno odmah bjež na wc. Od dana 4.5 kako se ne koriste stručnjakovi preparati, smjese malo pomalo ja sada mogu bez bježanja pojesti bilo koji domači mlječni proizvod, a tako je i sa ostalim u poljoprivredi. Nikada neču zaboraviti jednoga koji nam govorio kako jesenska brazda mora biti 2 nmetra dubine, očito da si oremo grob a ne zemlju. 😂