• Ile de France
  • 16.07.2017. 14:30

Savremena ovčarska proizvodnja u Kaću

Za rasu ovaca Il de Frans Slavko Ilić iz Kaća se opredelio jer je, kako smatra, to najpogodnija i najprilagodljivija tovna rasa ovaca za Srbiju. On tvrdi da bez kvalitetne silaže i senaže nema ni uspešne ovčarske proizvodnje, pa će na tom polju poraditi u budućnosti.

Foto: Rebecca Kensli/Flickr
  • 1.584
  • 103
  • 0

Poljoprivrednik Slavko Ilić, iz Kaća, kod Novog Sada je pored uspešne ratarske proizvodnje, pre nešto više od 2 godine počeo da se bavi i stočarstvom. Na svojoj farmi on uzgaja ovce Il de Frans (Ile de France) rase i intenzivno radi na usavršavanju svega onoga što je potrebno za kvalitetnu stočarsku proizvodnju.

Proizvodnja uspešnija uz dobrog partnera

Za tu rasu ovaca Ilić se opredelio jer smatra da je to najpogodnija i najprilagodljivija tovna rasa ovaca za Srbiju. Za 150 plotkinja i u međuvremenu pridošlih jaganjaca, ovom odgajivaču bila je potrebna i pomoć. Slavko je našao veoma mladog i vrednog partnera Aleksandra iz Stepanovićeva, za unapređenje svoje proizvodnje, a mladost i iskustvo za sada daju fantastične rezultate. A prema Ilićevim rečima bez kvalitetne silaže i senaže nema ni jeftine i dobre ovčarske proizvodnje, pa će njih dvojica, na tom polju, zajednički poraditi u budućnosti.

Uvek ima prostora za usavršavanje

Ovčarstvo, kao i bilo koju drugu granu stočarstva Slavko Ilić svhatio je veoma ozbiljno. Od kako se upustio u tu proizvodnju, pre malo više od 2 godine, on je zadovoljan kako farma napreduje. Mada kako kaže uvek ima prostora za nova znanja i usavršavanje, kao i uostalom u sbilo kojoj drugoj oblasti poljoprivrede.

Kvalitetna stočna hrana najvažnija za uspešnu proizvodnju

O planovima koje Slavko i njegov parner u ovčarstvu imaju za budućnost, o važnosti dobre i kvalitetne ishrane životinja, kao i o tome kojim znanjima i veštinama moraju da ovladavaju današnji farmeri u našoj zemlji kako bi im proizvodnja bila isplativa pogledajte više u video prilogu:

Foto: Rebecca Kensli/Flickr


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Ile de France Kać Slavko Ilić Stočarstvo Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi