Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni fond
  • 13.04.2022. 13:30

Sektorske radne grupe za zaustavljanje pada u stočarstvu

Radi prevazilaženja aktuelne situacije biće formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti predloge rešenja za Vladu Srbije, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a.

Foto: Vedran Stapić
  • 259
  • 121
  • 0

Cene energenata, hrane za životinje, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije i odnedavno ukrajinske krize, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja i dalje predstavlja veliki potencijal, prenosi Privredna komora Srbije.

Radi prevazilaženja aktuelne situacije biće formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti predloge rešenja za Vladu Srbije, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a na kojoj je analizirana situacija u stočarstvu na kraju prvog kvartala ove godine.

Predlozi rešenja

Privrednici predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište. 

Privrednici, između ostalog, predlažu da se intenzivnije radi na smirivanju cena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja u Srbiji.

Na sednici su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i poljoprivrednih instituta i članovi Odbora Udruženja - predstavnici klanične i mlekarske industrije, proizvođači hrane za životinje, predstavnici udruženja proizvođača svinja, goveda, ribe i živine. 


Tagovi

Stočarstvo PKS Radne grupe Zalihe Stočni fond Rast cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...